Tehnički proces podržava OEBS

Vlada Kosova je donijela odluku da građani sa dvojnim državljanstvom mogu glasati na parlamentarnim izborima u Srbiji u nedjelju 16. marta. Zamjenica kosovskog premijera Edita Tahiri navodi da će taj tehnički proces podržati OEBS putem ‘centra za prikupljanje glasova’. Opozicija u Prištini smatra da bez obzira na terminologiju koja se upotrebljava, održavanje ovih izbora na Kosovu predstavlja kršenje suvereniteta države.

Srbima na Kosovu koji imaju dvojno državljanstvo biće omogućeno da glasaju na parlamentarnim izborima Srbije 16. marta.
Stav Vlade Kosova, po riječima zamjenice premijera Edite Tahiri, je da Srbija ne može da organizuje parlamentarne izbore na teritoriji Kosova, ali, taj dio tehničkog posla će odraditi misija OEBS-a. Ona je dodala da će na dan izbora biti mjesta za prikupljanje izbornog materijala ali ne i glasačkih mjesta ili izbornih štabova gdje bi se brojali glasovi.
“Građani koji imaju dvojno državljanstvo imaju mogućnost da glasaju. Mi kao vlada, bazirajući se na Ustavu Kosova, omogućićemo prikupljanje glasova onih koji žele da glasaju. To će se realizovati uz tehničku pomoć OEBS-a i onda će se ti glasovi prebaciti u Srbiju. Ono što se neće desiti na ovim izborima niti u budućnosti uopšte, jeste da Srbija organizuje izbore na Kosovu”, kazala je Tahiri.
Iz OEBS-a u Prištini su ranije rekli da je ova misija u mogućnosti da podrži ovaj proces ukoliko to bude bilo potrebno, u skladu sa svojim mandatom i kapacitetima. Do sada, ova misija još uvijek nije dobila nikakav zahtjev.
Iz Srbije su u nekoliko navrata poručili da će se parlamentarni izbori održati i na Kosovu, kao što je to bio slučaj ranije. Bez obzira da li će se to smatrati kao prikupljanje glasova ili proces glasanja, za srpskog ministra zaduženog za Kosovo u Vladi Srbije, Aleksandra Vulina, važno je to što će Srbi izaći na izbore 16. marta.
“Očigledno je da će se koristiti različita terminologija, da će svako pokušavati da to prikaže na ovaj ili onaj način. Ja vam govorim potpuno istinito. Što se mene tiče, neka Priština to koristi u svoje unutarpolitičke svrhe kako god hoće. Ali ono što je meni bitno i jedino važno, je da će Srbi izaći na izbore kao što su izašli 2012. godine”, kazao je on.
Tahiri podsjeća da Briselski sporazum predviđa normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, kao i prekid miješanja Srbije u unutrašnje poslove Kosova.
“Sama činjenica da je osnovni princip sporazuma od 19. aprila normalizacija, to podrazumijeva da se Srbija više ne miješa u unutrašnje poslove Kosova, kao što je to bilo od završetka rata a što je predstavljalo i kršenje međunarodnih zakona”, kazala je Tahiri.
Opozicija na Kosovu je, međutim, kritična prema stavu Vlade u vezi parlamentarnih izbora Srbije. Poslanik Demokratskog saveza Kosova Ismet Beqiri kaže da zabrinutost postoji jer su izjave zvaničnika pune nejasnoća.
“Izjave zvaničnika su kontradiktorne. S jedne strane kažu da neće dozvoliti izbore, a sa druge da im se to garantuje. Obaveza je naših institucionalnih predstavnika da usaglase svoje stavove i da ih ne mijenjaju u toku dana”, kazao je Beqiri.
Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Ardian Gjini navodi da održavanje ovih izbora na Kosovu predstavlja kršenje suvereniteta države Kosova.
“Pravo dvojnog državljanstva ne predstavlja otvaranje biračkih centara za izbore Srbije na Kosovu. Apsurdno je reći da to nije kršenje suvereniteta”, kazao je Gjini.
I kosovski analitičari su prethodno ocijenili da bi eventualno održavanje parlamentarnih izbora na Kosovu bilo protivzakonito i van ustavnih okvira Republike Kosova.