Odsustvo funkcionalne tržišne ekonomije

Evropska komisija planira pokrenuti razgovore sa državama regije o makroekonomskoj, fiskalnoj i finansijskoj stabilnosti.

Komesar za proširenje Evropske unije Stefan Fule poručio je da države Zapadnog Balkana trebaju iskoristiti ovaj trenutak kada Evropa pokazuje prve znake izlaska iz krize za privlačenje više investicija.
"Činjenica da su se ovdje okupili lideri regije, aktuelni i potencijalni te privatni i javni investitori, kao i predstavnici međunarodne zajednice i međunarodnih finansijskih institucija - pokazuje koliko je za regiju važno povećanje investicija", izjavio je Fule na konferenciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) održanoj u Londonu.
Fule je najavio novi pristup EU-a Zapadnom Balkanu, čiji će glavni cilj biti ekonomske reforme i razvoj.
Odsustvo funkcionalne tržišne ekonomije
"Želimo nastaviti s podržavanjem ove regije u suočavanju sa izazovima stvaranja radnih mjesta, povećanja konkurentnosti i podsticanja ekonomskog rasta. U proteklih pet godina i u Evropskoj uniji smo bili suočeni sa istim izazovima", naveo je Fule.
Naglasio je da napori EU-a u borbi protiv krize već daju rezultate, dodavši da nijedna država Zapadnog Balkana nema funkcionalnu tržišnu ekonomiju.
Prema njegovim riječima, Evropska komisija planira pokrenuti razgovore sa državama regije o makroekonomskoj, fiskalnoj i finansijskoj stabilnosti.
"Dijalog ćemo bazirati na nacionalnim reformskim programima, a rezultat bi trebao biti zajednički set preporuka za svaku zemlju. Zajedno sa Međunarodnim monetarnim fondom dat ćemo tehničku pomoć u provođenju preporuka", izjavio je Fule.