Balkanska "trgovina" (2)

Šverc mesa, mesnih prerađevina, iznutrica, usoljenih svinjskih crijeva i ostalog nemoguće je zaustaviti s Kosova na jug Srbije jer je teren vrlo zgodan da se pređe neprimećeno. S druge strane, postoje organizovane švercerske grupe Srba i Albanaca u sadejstvu sa pojedincima iz policije i carine s obje strane granice. Krajnji rezultat je ulazak mesa i ostale robe iz zemalja Latinske Amerike bez deklaracije, piše srbijanski portal "vesti-online".

Više nikog na jugu Srbije ne čudi vijest kad policija Srbije uhvati povremeno pojedine švercere. Recimo, prošle godine, policija je u selu Ribince, tri kilometra od Vranja, na magistralnom putu, zaplenila oko 160 kilograma zaleđene piletine iz Brazila, koja se nalazila spakovana u 10 paketa u automobilu jednog Albanca. Prema saznanjima portala "vesti-online", živinu je trebalo da proda jednom vlasniku prodavnice u Vranju, ali na saslušanju nije želeo da ga otkrije.

Prije toga, policija je u automobilu, na dionici autoputa u Grdeličkoj klisuri, pronašla i oduzela gotovo tonu smrznute piletine američkog porijekla, s deklaracijom Kosova. Policija je tokom sedam dana, u tri vanredne kontrole na autoputu između Vranja i Niša, našla oko 1.300 kilograma smrznute piletine, takođe američkog porijekla. Samo na području Vranja za 10 dana je zaplenjeno oko 1.000 kilograma piletine bez deklaracije, koja je švercerskim kanalima stigla s Kosova.

Možda cijena ne govori ništa, ali u svakom marketu i mesari u Vranju, meso koje je uvezeno s Kosova ima više nego primamljivu cijenu. Šverc mesa s Kosova postao je ozbiljan biznis od 2000. godine. Roba, po pravilu, stiže u Bujanovac najčešće preko brda između Srbije i Kosova, gdje su šverceri napravili improvizovane puteve. Meso se dovozi kombi vozilima do Bujanovca gdje se skladišti, a zatim distribuira dalje. U ovom gradu maloprodajna cijena pilećih bataka s Kosova je između 1,2 i 1,4 eura, što je mnogo manje od regularne cijene ovog mesa u Srbiji, a na veliko paket od 18 kilograma mesa košta u prosjeku 16 eura.
 
Krijumčarski lanac je izuzetno dobro razvijen, a koliko je taj posao unosan pokazuju i neka posljednja hapšenja jer je otkriveno da je sa švercerima sarađivalo i 20 policajaca i nekoliko carinika. Na Kosovu je meso i do tri puta jeftinije nego u Srbiji, pa na jednoj turi od nekoliko tona šverceri dijele na desetine hiljada eura.

Na jugu Srbije, u proseku se godišnje, prema saznanjima portala iz Pogranične uprave Srbije, zapleni oko 16.000 kilograma mesa bez odgovarajuće deklaracije. Najviše švercovanog mesa bilo je u Bujanovcu i okolini.

"Pileće meso na Kosovo, preko luka u Albaniji, dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, a svinjetina i junetina iz Argentine i Brazila. To meso je bakteriološki neispravno jer je više puta odmrzavano i zamrzavano. Osim toga, ispravnost tog mesa niko u Srbiji ne kontroliše", kaže sagovornik portala iz Bujanovca. On tvrdi da sa Kosova nedjeljno u Bujanovac, odakle se distribuira u ostale dijelove Srbije, stigne oko 15 tona mesa bez ikakve kontrole.
Pošto američki bataci imaju u sebi hormone rasta, djeca prerano ulaze u pubertet i pate od prevelike maljavosti.

Gnjilanski lanac
Prema saznanjima portala, Gnjilane je centar nelegalne trgovine. U ovaj kosovski grad meso bez deklaracije stiže preko crnogorskih luka. Odatle se preko "porozne" granice prenosi u Srbiju. A od toga svi u švercerskom lancu dobro zarađuju. Obično je to pet procenata od vrijednosti robe, mada ima i onih koji rade za platu od 500 eura mjesečno. U posao su uključeni svi - i Srbi i Albanci, kao i pojedinci iz policije i iz službe carine.

Dimljena prevara
Sagovornik portala kaže da građani Srbije na nekoliko načina mogu prepoznati da li je meso koje kupuju došlo iz legalnih tokova ili se radi o mesu prispjelom s Kosova:

"Najpre, kosovski batak sa karabatakom je neobično veliki, u prosjeku je težak i do 400 grama. Zatim, takva piletina prilikom termičke obrade daje veoma jak i čudan miris, ali su se ugostitelji i mesari dosjetili, pa takvo meso dime i prodaju kao dimljenu piletinu. Što se junetine i svinjskog mesa tiče, najlakše se poznaje po boji i ukusu. Takvo meso ima tamniju boju i nije ukusno".