Hrvati i Crnogorci mogu a

Švicarska vlada odlučila je danas da Hrvatsku i Crnu Goru skine sa spiska zemalja čijim je državljanima zabranjeno da u Švicarskoj kupuju ili posjeduju oružje, prenijeli su tamošnji mediji.

Na spisku zemalja čijim je državljanima zabranjeno nabavljanje i držanje oružja i dalje su Kosovo, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija, Turska, Šri Lanka i Alžir.
 
Na osnovu zakona o oružju, Vlada Švicarske odlučuje koje će države biti na tom spisku zabrane, a za to je neophodno nekoliko uslova.
 
Jedan od kriterijuma je da u Švicarskoj boravi veći broj ljudi porijeklom iz određenih konfliktnih ili ratnih područja. Pored toga, potrebno je da je u Švicarskoj bilo etnički ili politički motivisanih sukoba pripadnika sukobljenih strana iz tih područja, ili da za tako nešto postoji visok rizik. Dodatni kriterijum je da su zabilježeni slučajevi krijumčarenja oružja iz Švicarske u ratna ili konfliktna područja.
 
Vlada je ocijenila da se ti kriterijumi više ne odnose na Hrvatsku i Crnu Goru, te će državljani te dvije zemlje od 15. marta moći legalno da kupuju i posjeduju oružje u Švicarskoj.