Više od 1.700 osoba

Petnaest godina poslije rata na Kosovu, ni Albanci ni Srbi ne prestaju da traže članove svojih porodica. U ovom trenutku traga se za više od 1.700 osoba, prenosi javni servis Srbije, RTS.

Radne grupe Prištine i Beograda, koje se sastaju već 11 godina, još jednom su razgovarale o tome kako da se rasvjetle osoba nestalih tokom sukoba na Kosovu. Poručuju da nisu sasvim zadovoljni rezultatima iz prethodne godine, jer je, i pored ekshumacije na 12 lokacija, riješeno samo 45 slučajeva.

Bajram Qekinaj iz Mitrovice traži sina koji je posljednji put viđen blizu svog stana u tom gradu, u avgustu 1999. godine. Od tada nema nikakvih informacija o njemu.

"Tražim sina, nestao je u Mitrovici blizu svog stana u avgustu 1999. godine. Od tada nemamo nikakvih informacija o njemu", rekao je Bajram Qerkinaj.

Nataša Šćepanović iz Istoka je, krajem juna 1999. godine, na Kosovu izgubila oca i majku.

"Za sudbinu majke ne znam do dana današnjeg, otac je pronađen i identifikovan 2003. godine", priča Nataša.

Pajazit Nushi iz Komisija za nestale u Prištini smatra da treba da otvarati 31 mjesto gdje se sumnja da postoje grobnice.

"Mi te grobnice uvijek tretiramo kao grobnice nestalih lica, jesu li to Albanci, Srbi, Turci, Crnogorci, to za nas ne predstavlja ama baš nikakvu važnost", tvrdi Nushi.

Beogradska radna grupa najavljuje nastavak istraživanja u Rudnici kod Raške, gdje su krajem godine pronađeni posmrtni ostaci.

Veljko Odalović, koji je na čelu beogradske Komisija za nestale, precizira da će aktivnosti na toj lokaciji biti nastavljene u martu ili aprilu.

Planirano je, kako je objasnio, fizičko uklanjanje zgrade na kojoj se nalazi potencijalna masovna grobnica.