Napuštaju pravoslavlje

Sve više Srba u BIH mijenja vjeru i iz hrišćanstva prelazi u islam. Posljednji u nizu slučajeva se dogodio prije dvije nedjelje (petak - 24.01.2014.) kada je Saša Žunić u Zenici prihvatio islam. U prigradskoj džamiji u naselju Broda kod Zenice, u prisustvu imama Zahida ef. Maglića i mnogo vjernika, poslije klanjanja džuma-namaza, održana je ceremonija prelaska na islam brata Saše Žunića iz Zenice.

Često se to doživljava onako kako ne bi trebalo, kao neko "takmičenje", dokazivanje na riječima ko je u pravu i ko je bolji čovjek, a nažalost, nacionalne političke elite su vjerske osjećaje ljudi i urođenu ljudsku potrebu potrage za Bogom – do krajnosti zloupotrijebile kako bi ispunile vlastite političke programe, navodno u korist svojih naroda – a, nažalost, često tome možemo svjedočiti, da bi u svoje džepove utrpale novac i ovozemaljsku moć nad ljudima.

"Naš sugrađanin Saša Žunić, Srbin, pronašao je svoj život u islamu i izrazio želju da javno obznani svoju odluku. Danas smo uspjeli i bogatiji smo za još jednog pripadnika islama, ovo nije samo čestitka Saši nego je ovo čestitka i svim muslimanima, a pogotovu onim momcima koji su radili sa Sašom kako bi mu ukazali na istinu", objavljeno je na internet-portalu "Balkandžije", dodavši kako je poslije ceremonije nastavljeno druženje u caffe slastičarni “Ensar” u Zenici, koju je za potrebe muslimana otvorio još jedan povratnik u islam Abdulah Mario Ljubičić.

Predsjednik udruženja "Put u raj" Danijel Karabegović je tvrdio da se ne radi o nagovaranju prelaska hrišćana, već da oni samo promovišu islamsku vjeru.
S druge strane, kako kaže Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala u izjavi za srbijanske "Novosti" da "pritisci i pozivi preostalom malom broju Srba u Zeničko-dobojskom kantonu da promjene vjeru pređu u islam daju rezultate, pa promjena vjere Saše Žunića u Zenici u petak, nije i neće biti usamljen slučaj". Pozive na javne tribine dobijali su i pravoslavni i katolički sveštenici u Maglaju, Dalibor Đekić i župnik Jakov Filipović, pa su reagovali i SPC i katolički vrh. Bez obzira na pozadinu, javno publikovanje promjene vjere u FBiH, dodatno je zabrinulo malobrojne Srbe u BiH, posebno u Zeničko-dobojskom kantonu. "Molimo vas da nam pomognete da se iselimo, jer smo zabrinuti za svoje porodice zbog muslimanskih ekstremista koji postaju sve agresivniji. Na perfidan način pozivaju nas na tribine, dijele letke i na druge načine zastrašuju svojim porukama", piše u pismu iz Maglaja dostavljenom "Novostima". Jedan od potpisnika pisma, Vjekoslav Lazić, poslije pritisaka kojima je bio izložen, napustio je stan u centru Maglaja i živi kao podstanar u Doboju. Također srbijanske "Novosti" dalje pišu da "od povratka u Maglaj govorili su mu da je agresor, zlikovac, srbočetnik, ratni zločinac. U Centru za socijalni rad direktorka Fatima Čičeklić mu je rekla da Srbi kao nacija u BiH ne postoje, već da je on Bosanac pravoslavac i da oni koji žive u Srbiji nisu Srbi već Srbijanci".j