Cvjeta šverc cigareta s Kosova i Hrvatske

Dok se inspekcija u Srbiji bori sa švercovanim rezanim duvanom, uveliko se na pijacama i po selima prodaju cigarete bez akcizne markice.

Na tržištu Srbije se mogu naći i cigarete s markicama Republike Kosovo ili Hrvatske, kao i one proizvedene u Bugarskoj, piše novosadski Dnevnik.

Jeftinije su od "regularnih”, koje se prodaju na kioscima, i pedeset dinara po paklici pa, na primjer, švercovani "Ronhil” košta 150 ili 160 dinara, dok je u radnjama 200.

Ušteda je značajna te se pušači u Srbiji sve više snabdjevaju na pijacama, gdje od švercera kupuju duvan i cigarete po nižim cijenama, a pitanje kvaliteta ne postavljaju jer odlukom da pazare na taj način, nažalost, rukovode prazni džepovi.

Novinari novosadskog "Dnevnika" su se prethodnih dana uvjerili u to da se na vojvođanskim pijačnim tezgama, to jest ispod njih, mogu kupiti cigarete iz okolnih zemalja, na kojima nema akcizne markice Republike Srbije. Iz razgovora s prodavcima i kupcima saznali su da je najtraženiji "Ronhil”, kojeg ima nekoliko vrsta, a dobro idu i "Prestige", "Trocadero”, "Merilin”, "Marble”...

Bogata je ponuda i "ženskih”, odnosno slim-cigareta. Zapravo, uglavnom se ispod žita prodaju cigarete kojih nema na ovdašnjim kioscima i u prodavnicama. Uvoznik cigareta na kojima su akcizne markice susjednih zemalja nije nijedna firma iz Srbije te je jasno da stižu ilegalnim kanalima. Recimo, na paklici "Ronhil light", kojeg takođe nema u regularnoj prodaji, stoji markica Ministarstva finansija Republike Hrvatske. Osim toga, piše da je roba namjenjena isključivo za izvoz.

Na paklici "Prestige", koji košta 140 dinara, stoji natpis "Bulgartabak”, a upozorenje o štetnosti po zdravlje je na engleskom jeziku. U ponudi na "crnom” tržištu su i cigarte koje koštaju 130 dinara, poput "Trocadera", a za te pare se u prodavnicama ne mogu više kupiti nijedne. Na kutiji "Trocadera" koju su vidjeli nije bilo ni markice, niti je navedeno ime uvoznika, međutim, kako su čuli, na nekim paklicama postoje "kosovske markice” i ime uvoznika.