Na ulicama vlada mir

Iz zgrade Opštine Centar još uvijek se izvija dim, a na mjestu događaja su vatrogasne ekipe koje pokušavaju potpuno sanirati požar.

Nakon jučerašnjih dramatičnih događaja, na ulicama Sarajeva i drugih gradova Bosne i Hercegovine situacija je uglavnom stabilizirana i utvrđuju se počinjene štete u nasilju koje je kulminiralo tokom protesta.

Ulice u blizini zgrade Vlade Kantona Sarajevo i Predsjedništva BiH ograđene su žutom trakom, zbog policijskog uviđaja.

Iz zgrade Opštine Centar još uvijek se izvija dim, a na mjestu događaja su i vatrogasne ekipe koje pokušavaju potpuno sanirati požar.

Na ulicama vlada nesvakidašnji mir, primjetan je veći broj novinarskih ekipa, ali i građana koji obilaze mjesto jučerašnjih poprišta i snimaju demolirane zgrade.

U blizini oko zgrada institucija razbacane su stolice, fotelje i drugi namještaj, plazma televizori, kao i dokumenti. Sarajlija koji je kazao da se zove Ivica rekao je novinaru AA da ovakve scene nije vidio ni u ratu, te da ga sve podsjeća na 1992. godinu.

''Ova zgrada u ratu nije potpuno stradala, a sad je zapaljena. Ovo nije način. Nije lako tim mladim ljudima, nikom u zemlji nije lako, nije ni nama. Ali ovim ništa ne možemo pomoći. Opet ćemo mi plaćati. Moja poruka mladima je da iziđu na ulice, ali da mirno protestiraju'', kazao je Ivica.

Uposlenik administracije rekao je novinaru AA da se uposlenici na vrijeme sklonili na sigurno i da je većina važnije dokumentacije sklonjena na sigurno.

Jutros je ispred zgrade Predsjedništva porazbijana  stakla na prvom i drugom, pa i trećem spratu zgrade starije od jednog stoljeća. Zapaljen je depo Arhiva BiH s vrijednim dokumentima. Ispred zgrade su papiri i kontejneri.

Pored zgrade su ostaci policijskih vozila koji su zapaljeni. Porazbijani su prozori i na zgradi u kojoj je smješteno Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Na cesti je staklo, ali i voda koja je ostala nakon gašenja objekta.

Zgradu čuva policija i ne može joj se priči. Još uvijek niko ne raščišćava posljedice jučerašnjeg haosa u Sarajevu.