Neprijatelji se rukuju, prijatelji ubijaju

Stari neprijatelji se rukuju, nekadašnji prijatelji zabadaju nož jedni drugima u leđa, neprirodne političke koalicije se prave i mnogi koji su donedavno bili uspješni završavaju u zatvoru - navodi čuveni list.

Da je Shakespeare danas živ, mogao bi da pronađe nepresušan izvor inspiracije u Srbiji. Stari neprijatelji se rukuju, nekadašnji prijatelji zabadaju nož jedni drugima u leđa, neprirodne političke koalicije se prave i mnogi koji su donedavno bili uspješni završavaju u zatvoru. U ovakvoj atmosferi groznice ovaj mjesec bi mogao da bude krucijalni. Glavne političke stranke održavaju sastanke na kojima bi trebalo da se odredi plan za 2014. godinu i da se otklone spekulacije o prevremenim izborima – piše u uvodu teksta uglednog časopisa Ekonomist koji se bavi trenutnim stanjem u Srbiji.
Prenosimo vam prijevod teksta pod naslovom “Serbian shenanigans” u cjelosti:
Krajem januara Srbija će formalno početi razgovore o pridruživanju sa EU. Jedini razlog zbog koga je Srbija toliko odmakla u procesu pridruživanja je napredak u razgovorima sa Kosovom. Zbog toga su Ivica Dačić i Hashim Thaçi, dva premijera nominovani za Nobelovu nagradu od strane američkih kongresmena. Ali ovo skoro niko da ne proslavlja u Srbiji, koja je rastrojena virtualnim ratom koji bjesni u političkim strankama.
Svakodnevno u vijestima dominira pitanje kada će i da li će biti prijeveremenih izbora. Prethodni izbori, koji su održani 2012. godine, donijeli su veliku pobjedu Srpskoj naprednoj stranci (SNS) koju je tada vodio Tomislav Nikolić, sadašnji predsjednik Srbije. Uprkos odlučnom negiranju, on je sada u sukobu sa Aleksandrom Vučićem, prvim potpredsjednikom Vlade Srbije i trenutnim predsjednikom SNS.
Na stranačkoj konferenciji 25. januara, Vučić je pročistio stranku od Nikolićevih pristalica. On se sada nada privremenim izborima i pobjedi, nakon koje će moći sebi lojalne da postavi na sve pozicije moći u Srbiji.
"On želi brze reforme, ali one će biti bolne", kaže za Ekonomist Braca Grubačić, viši član SNS-a. Sa visokim procentom podrške u javnom mnjenju Srbije, vjerovatno će Vučić voditi SNS u novu pobjedu na prijevremenim izborima.
Jedan od njegovih planova je da se ozbiljno pozabavi sa gubitaškim javnim preduzećima koja u velikom broju slučajeva se koriste kao socijalni servisi za 60.000 zaposlenih.
"Velika većina direktora tih preduzeća su politički postavljeni", kaže Grubačić i dodaje da su oni veoma srećni, “kao svinje koje leže u toplom blatu”. Problem je u tome što zbog stagnirajuće ekonomije novac koji je potreban da se ove kompanije vode polako nestaje.
Mnoge od ovih kompanije ne vode članovi SNS–a već članovi DS–a koja je bila na vlasti do 2012. godine ili članovi Dačićevog malog SPS-a, koji je bio u koaliciji sa DS pre prebacivanja u koaliciju sa SNS, što je Dačiću obezbijedilo premijersko mjesto.
Na Balkanu politički patronat znači moć, novac i glasove. Tako da je Dačić protiv prijevremenih izbora, poslije kojih će gotovo sigurno biti zamijenjen Vučićem. DS koja će održati svoj stranački sastanak 18. januara je takođe rada da izbjegne izbore, nakon što je ponižena na lokalnim izborima u decembru.
Dragan Đilas, lider DS se bori sa pokušajima bivšeg predsjednika Borisa Tadića i bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca da preuzmu stranku. Sve ovo se dešava neblagovremeno, kaže jedan zvaničnik za “Ekonomist”. On tvrdi da je borba za vođstvo u DS “je kao borba za kabinu na Titaniku.” Nakon što je DS izgubila moć 2012. godine, nekih 57 visokih članova stranke su uhapšena zbog korupcije i zloupotrebe položaja dok su bili na vlasti.