Prosječno godišnje ubijeno po 272 osobe

Izgleda kao da je Albanija u posljednje 23 godine bila u ratu. Ukupno u tom periodu je 6259 osoba koji su ubijeni iz vatrenog i hladnog oružja u najrazličitijem i širokom spektru događaja širom zemlje, pokazujujući da je gubitak života u Albaniji postao lak i koji se nigdje u svijetu ne može naći.

U insertu tokom emisije "Debati" na Channel One u četvrtak gdje je raspravljano o kriminalnoj situaciji, novinar Roland Qafoku je iz ličnog arhiva predstavio tabelarno sva ubistva iz godine u godinu u 365 dana za 23 uzastopne godine.

On je počeo od 1990. godine, godine kada je srušen komunistički sistem u Albaniji pa sve do 2013. godine. Bez obzira na to ko je na vlasti, ljevičari ili desničari, nije bitno ko je bio premijer Sali Berisha, Fatos Nano ili Edi Rama. Ono što je važno spomenuti je da je to statistika u brojkama na osnovu koje proizilazi da je tokom jedne kalendarske godine prosječno ubijeno 272 osobe.

Godina u kojoj je bilo najviše ubistava je 1997. sa 1542 ubijene osobe, a godina u kojoj je najmanje ubijeno osoba je 2006. sa 87 ubijenih. Treba napomenuti da u ovoj tabeli nisu uključene tragedije ili nesreće svih vrsta.