Datum s tim nema nikakve veze

Zahtjev Evropske unije da "geografski okvir" srpskih zakona ne bude suprotan normalizaciji odnosa sa Kosovom ne znači priznanje kosovske nezavisnosti, kaže ministar inostranih poslova Srbije, Ivan Mrkić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je da zahtjev Evropske unije da "geografski okvir" srpskih zakona ne bude suprotan normalizaciji odnosa sa Kosovom ne znači priznanje kosovske nezavisnosti, prenosi B92.

"Pročitajte Rezoluciju 1244 (Savjeta bezbednosti UN), u rezoluciji to stoji. Sve vlade do sada ponašale su se shodno rezoluciji", rekao je Mrkić za izdanje dnevnika "Politika" od nedjelje.

On je istakao i da su danas Srbi na Kosovu "sto puta bezbjedniji nego prije ovih pregovora i pre Briselskog sporazuma i svega onoga što je uslijedilo posle toga".

"Sada ćemo biti mnogo prisutniji. To treba da se shvati. Mi sada prvi put imamo međunarodnu legalizaciju srpskog prisustva tamo. Sada imate srpsku zajednicu, srpske opštine koje priznaje svako i koje imaju svoje ingerencije da mogu postupati shodno svojim interesima. To mora Priština da poštuje", rekao je Mrkić.

Upitan da li nam onda neće biti problem da Srbija potpiše sporazum o sveobuhvatnom normalizovanju odnosa s Kosovom, ministar kaže da je cilj da se situacija potpuno normalizuje.

"Nama je cilj da potpuno normalizujemo situaciju, da teče život, razmjenjuje se roba, da se svi slobodno kreću. Mi smo to isticali više puta. Kroz sve ovo što se događalo u posljednjih godinu dana, poboljšao se taj ambijent".

Mrkić je rekao da je prioritet spoljne politike Srbije da se približi EU, što je i uradila.