Točak historije vraćen unazad!?

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da Briselskim sporazumom nije priznata nijedna forma nezavisnosti Kosova, da je nezavisnot Kosova stavljena u drugi plan, a da je u prvom formiranje Zajednice srpskih opština.

"Mi nismo priznali nijednu formu nezavisnosti Kosova Briselskim sporazumom. Naprotiv, vratili smo točak historije unazad. To znači da je pitanje nezavisnosti u drugom planu, sada je u prvom planu Zajednica srpskih opština", rekao je Dačić gostujući na TV Pink.

Kosovo je, prema njegovim riječima, godinama unazad "dok smo se mi zaklinjali u naš Ustav i gledali u Boga, gradilo svoju nezavisnost".

"Mi nismo gradili nijedan mehanizam da to spriječimo, već ćemo sada praviti ZSO", dodao je premijer Srbije.
 
On je mišljenja da Srbija nije razmišljala strateški, niti je gradila politički konsenzus oko toga što želi.
 
"Pozvao sam sve političke stranke kada je bio Briselski sporazum i razgovarali smo o tome. Međutim, nikad nismo ranije pokušavali da napravimo neki nacionalni konsenzus oko toga šta želimo, šta su neke granične crvene linije dokle idemo", naglasio je Dačić.

On se osvrnuo i na rukovanje nekadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića nakon završetka mandata i kada nije ponovo izabran za predsjednika i premijera Kosova Hashima Thaçija i upitao zašto nije to uradio kada je bio na čelu zemlje.

"Mislite da je meni bilo lako da se vidim 20 puta sa Thaçijem i rukujem, ali ja sam predsjednik Vlade Srbije, a ovo je politička predstava. To se tako ne radi", istakao je Dačić, dodajući da bi vjerovatno Tadić da je to uradio za vrijeme mandata bio satanizovan, baš kao što je i on sam sad.

"Vjerovatno je procjenjivao da to u tom trenutku ne može da bude politički održivo. Međutim, ovdje je stvar liderstva - hoćete da vodite državu ili ćete da se ponašate tako da vas vodi mišljenje javnog mnjenja? U historiji nijedna odluka nije donijeta po želji i volji naroda. Mislite da je Dejtonski sporazum donijet na odluševljenje građana Republike Srpske; pa napravili su (Slobodana) Miloševića izdajnikom. Danas da nema tog sporazuma nestala bi RS. Jednostavno treba da se preuzme odgovornost", istakao je Dačić.