Očekuju spremnije rješavanje sigurnosnih prijetnji

Zemlje zapadnog Balkana očekuju spremnije rješavanje sigurnosnih prijetnji usklađivanjem svojih sigurnosnih metoda s onima u EU.

Albanija, Kosovo i Makedonija pokušavaju uskladiti svoje sigurnosne metode s onima u EU, u cilju efikasnije reakcije na terorizam i druge učestale sigurnosne prijetnje.

Taj proces uključuje široke reforme i postavljanje standarda, te obuhvata i reorganizaciju sigurnosnih agencija, osiguravanje radne snage s visokim nivoom etike i lojalnosti, te sprovedbu odgovarajućih zakona.

Uloga EU je da prati i osigurava usvajanje i sprovedbu lokalnog zakonodavstva, kao i da provjerava njegovu kompatibilnost sa standardima EU, izjavio je Alessandro Rotta, savjetnik za političke poslove specijalnog izaslanika EU na Kosovu.

"Također, [uloga EU je] da pruži kapacitete i jača lokalne kapacitete pružanjem pomoći u sigurnosnom sektoru i u borbi protiv terorizma," izjavio je Rotta za SETimes.

Stručnjaci kažu da su uspostava pravnog okvira i povećanje transparentnosti zasnovani na postojećim standardima EU, od centralne važnosti u smislu unaprjeđivanja efikasnosti sigurnosnih agencija u radu na rješavanju učestalih sigurnosnih prijetnji.

Potreba za usaglašavanjem sigurnosnih politika ima za osnovu promjene u stvarnosti, gdje se terorizam više ne smatra prijetnjom osrednjeg nivoa, kaže Florian Qehaja, izvršni direktor kosovskog Centra za sigurnosne studije iz Prištine.

Na Kosovu je prošlog mjeseca uhapšeno šest lica pod optužbama za terorizam i ilegalno posjedovanje oružja.

"[Teroristi] ove zemlje smatraju zemljama tranzita za prodor u Evropu. Do sad su grupe s terorističkim potencijalom koristile indirektnu moć za proširenje svog uticaja vjerskog karaktera. Međutim, sad su one u poziciji da su počele kao sredstvo koristiti i silu," izjavio je Qehaja za SETimes.

Usklađivanje metoda je važno, jer zemlje zapadnog Balkana igraju značajnu ulogu u održavanju sigurnosti u Evropi, izjavio je Andreja Bogdanovski, viši istraživač pri trustu mozgova "Analitika" iz Skoplja.

"Ove zemlje pokušavaju ... istovremeno stvoriti koherentan sigurnosni blok u evropskom sadržaju. One će se zajednički bolje boriti protiv potencijalnih prijetnji," izjavio je Bogdanovski za SETimes.

Albanija, Kosovo i Makedonija bili su dio projekta koji je podržala Fondacija "Friedrich Ebert", a koji je uključivao komparativna istraživanja o napretku tog usklađivanja.

Svaka zemlja nailazi na svoje vlastite izazove u sprovedbi reformi, kaže Besa Luzha, programski koordinator Fondacije "Friedrich Ebert".

"One su na dobrom putu, ali još uvijek imaju mnogo toga za uraditi," izjavio je Luzha za SETimes.

Lusha kaže da se procesom usuglašavanja ima namjera podsticati i regionalna saradnja, koja je posebno važna s obzirom na težnje zemalja zapadnog Balkana ka članstvu u EU.

"Što se više standardizacije budu vršile u skladu s evropskim zahtjevima, to će one biti spremnije za zajedničko suočavanje s izazovima," izjavio je Lusha.