Milošević pocijepao sporazum

Prvi predsjednik SRJ Dobrica Ćosić i lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova dogovorili su se o podjeli Kosova, ali je Slobodan Milošević to spriječio, rekao je šef srpske diplomatije Ivan Mrkić. Sadašnji odnos snaga govori u prilog tome da Priština neće postati članica UN, možda i nikada, kaže šef srpske diplomatije.

Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić, koji je bio šef kabineta prvog predsjednika SRJ Dobrice Ćosića, rekao je da se Ćosić s liderom kosovskih Albanaca Ibrahimom Rugovom dogovorio o podjeli Kosova, ali da je Milošević to spriječio.

Prema njegovim riječima, Ćosić je uspio da s Rugovom dođe do nekih preliminarnih dogovora.

"U to vrijeme, čini mi se, srpskoj strani bi pripalo nekih 30 odsto Kosova i dio Metohije. Ali, nije se razgovaralo o statusu. Istraživalo se koje su sve mogućnosti i onda je u tome bilo napretka. Rugova je htio neki dogovor, ali sve je spriječeno političkim okršajem između Miloševića i Ćosića. Sve je otišlo bestraga po srpske interese", objasnio je Mrkić.

Šef srpske diplomatije je za novi broj "Nedjeljnika" rekao još da "sadašnji odnos snaga govori u prilog tome da Priština neće postati članica UN, možda i nikada", ali da to ne znači da Srbija neće raditi na normalizaciji situacije.