Između okupacije i samostalnosti

Muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je da Pljevlja treba da bude "glavni grad Sandžaka", pišu jutros mediji u Podgorici.

Zukorlić je, kako su prenijeli mediji, na okruglom stolu u pljevaljskoj gimnaziji povodom 70. godišnjice zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka, dobio aplauze za svoje ocjene o političkom statusu bivšeg Sandžaka, dijela teritorije Crne Gore i Srbije.
Zukorlić je kazao da je Sandžak dobio autonomiju odlukama na Berlinskom kongresu, kada je Crnoj Gori i formalno priznata nezavisnost. Kako je Zukorlić objasnio, Sandžak se nalazi između "okupacije i samostalnosti", a, navodno, trebalo bi da se za to područje nađe neko kompromisno rješenje.
Zukorlić je ranije više puta isticao da "pitanje Sandžaka" treba riješiti kroz takozvanu prekograničnu autonomiju. On je, takođe, često iznosio teške optužbe na račun vlasti u Crnoj Gori, zbog diskriminatorske politike prema muslimanima.
Zukorlić je ranije o tim političkim temama razgovarao sa predsjednikom opozicionog Pokreta za promjene Nebojšom Medojevićem. Zukorlić je bio najavio osnivanje Bošnjačke demokratske zajednice u Crnoj Gori, partije kakva sa istim imenom postoji u Srbiji.

Izvor: Blic.rs