Skladištena u policijskim magacinima

U policijskim magacinima u Srbiji trenutno se nalazi više od trinaest tona zaplenjene droge. Samo u beogradskoj policiji narkotici nisu uništavani - trinaest godina.


Ovim pitanjem bavi se više ministarstava, pa dolazi do birokratskih prepreka. U Ministarstvu pravde uvjeravaju da će sve biti uništeno do februara.
Ekipa Al Jazeere prva je ušla u magacin u kojem se skladišti droga.
"Teška vrata otvaraju se za ekipu Al Jazeere. Dug hodnik vodi do zaplenjenih narkotika. Magacin je pun, mjesta odavno nema. Kutije su popucale od vlage", izvještava Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić.

Slaganje postalo nemoguće

Inspektori nam kažu da je ovdje nekada bilo reda, ali pošto se droga ne uništava, slaganje narkotika postalo je nemoguće. Pojavili su se i pacovi.
Dragan Rakić, načelnik Odjeljenja za borbu protiv narkotika PU Beograd, objašnjava: „Ova kutija, evo, recimo, se već raspala, ali u samoj kutiji su spakovane svaka pojedinačno zaplene. Ovi koverti u kojima su zapakovane droge nose svoj broj i taj broj mora da bude isti sa brojem knjige depozita Višeg suda u Beogradu.“
U magacinu PU Beograd nalazi se dvije i po tone marihuane, 580 kilograma heroina,140 kilograma amfetamina, 38 kilograma kokaina i 22 kg hašiša.
Zakon je jasan. Policija zaplenjuje drogu i čuva je kao depozit Viših sudova. Kada se postupak protiv okrivljenih završi, ona se skladišti, ali se uništava svake dvije godine. Propuste u proceduri treba tražiti u sudovima, kažu u Ministarstvu pravde.
Danilo Nikolić, državni sekretar Ministarstva pravde, tvrdi: „Odgovorni su sudovi koji nisu tražili izvršavanje svojih odluka i sprovođenje i koji smatraju da su time što su donijeli ove pravosnažne presude da se droga oduzima i da su time završili svoj posao. Nisu.“
Čišćenje ovog magacina sačekaće i dogovor pet ministarstava - policije, pravde, zdravlja, životne sredine i finasija. Ovde će prva ući Unutrašnja kontrola policije, kako bi utvrdila da li je bilo zloupotreba. U slučaju marihuane taj proces će biti komplikovan, jer ta droga vremenom gubi na težini.
Vladimir Božović, državni sekretar u MUP-a govori: „Sve što nije prirodni proces, tzv. kaliranja ili slično, što će naravno utvrditi stručna lica, vještaci određenih struka koje se time bave, predstavljaće eventualno zloupotrebe.“
Eksperti za narkotike kažu da je policija morala po svaku cijenu da traži od predsjednika suda formiranje komisije, koje nema.
Marko Nicović, bivši načelnik Odjeljenja za narkotike, objašnjava: „Nezamislivo je da policija 13 godina čuva u magacinu drogu, a da je ne uništava isto tako, to je greška suda, jer okružni sud - sada Viši sud - je morao da inicira uništavanje droge po spisku.“

Spaljivanje u termoelektranama

Narkotici se spaljuju u termoelektranama. U zemljama Evropske unije uništavaju se svake godine.
Posljednje spaljivanje droge bilo je 2008. godine kada je BIA uništila više od 450 kilograma narkotika u Termoelektrani Obrenovac.
U policiji uvjeravaju da će Akcioni plan u vezi sa ovim biti usvojen do sredine decembra, jer je jedna od tema pregovora Srbije sa Evropskom unijom upravo uništavanje droge.
Do tada će nove zaplene, u Beogradu naći mjesto u jednoj od kutija.
Izvor: Al Jazeera