Više od 60 posto ispitanika protiv

Austrijanci su umorni od širenja EU, a tako i prijema novih članica sa Balkana, pokazuje istraživanje javnog mnenja Austrijskog društva za evropsku politiku (OeGfE).

Zvaničan Beč je među onima koji najviše podržavaju evropske integracije država zapadnog Balkana, ali kada je riječ o običnim građanima, tri četvrtine ispitanika su istakle da je širenje EU "manje" ili "potpuno nevažno", piše bečki dnevnik "Kurir" pred današnje predstavljanje novog izvještaja o napretku zemalja kandidata za pristupanje EU.
 
Austrijanci su većinski protiv prijema Turske, Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, ali i Crne Gore, Albanije i Makedonije. Za prijem Turske u EU izjasnilo se svega 15 odsto Austrijanaca, dok je 72 procenata striktno protiv.

Što se Srbije tiče 24 odsto je za, a 62 procenata protiv prijema u članstvo Unije. Upitani da li bi željeli Kosovo u EU 66 odsto Austrijanaca izjasnilo se protiv članstva.

Takođe, svega 26 odsto Austrijanaca je za Bosnu i Hercegovinu u EU, a 56 procenata protiv članstva.

Što se tiče Crne Gore i Makedonije, sa kojima su otvoreni pristupni pregovori 52 odsto Austrijanaca je protiv prijema tih zemalja u EU, dok 61 odsto Austrijanaca ne želi Albaniju u EU. Podršku za članstvo od Austrijanaca dobio je samo Island, za čiji prijem se izjasnilo 55 odsto ispitanika.

Signali ukazuju da su građani više za produbljenje odnosa a manje za prijem novih članica, konstatovao je generalni sekretar OeGfE Paul Schmit. Naime, 86 odsto smatra da je potrebno produbiti saradnju aktuelnih 28 članica EU.