Srbi za posredovanje uzimaju po nekoliko hiljada eura

Poslije afere sa “kupovinom adresa”, Albanci sa Kosova počeli su masovno da kupuju stanove i imanja u unutrašnjosti Srbije kako bi se na osnovu stečenog prebivališta dokopali srpskog pasoša koji im garantuje bezvizna putovanja Šengenom.

Nekretnine navodno kupuju preko posrednika Srba, a samo u Nišu se na taj način u vlasništvu kosovskih Albanaca do sada našlo stotinak stanova, otkrivaju sagovornici “Alo!”, upućeni u ova dešavanja.

“Albanci su Srbima, najčešće raseljenima iz Prištine i okoline, davali novac da kupe stan i uknjiže ga na svoje ime. Pritom su sačinjavali interni ugovor po kojem Albanac daje novčanu pozajmicu u visini vrijednosti stana, pri čemu se druga strana obavezuje da, ukoliko novac ne vrati do određenog roka, stan da u zamjenu. I za to posredovanje navodni vlasnici su dobijali po nekoliko hiljada eura”, obrazlaže za list tehniku dovijanja Albanaca advokat iz Niša D. N.

Podsjetimo, Albancima sa Kosova je prebivalište u Srbiji postalo opsesija nakon odluke ministara EU o viznoj liberalizaciji, koja se, međutim, ne odnosi na osobe koje imaju prebivalište ili boravak na Kosovu, iako posjeduju srpski biometrijski pasoš. Otuda su Albanci, uglavnom po savjetu advokata, počeli da kupuju nekretnine u većim gradovima, po Vojvodini i Topličkom kraju, kako bi na osnovu vlasništva nad nekretninom prijavili prebivalište ili boravište, što je neophodno za dobijanje srpskih dokumenata, u prvom redu pasoša.

Međutim, u posljednje vrijeme, kako je kupovina stanova u većim mjestima suviše upadljiva, pribjeglo se kupovini seoskih imanja u Kuršumliji sa okolinom gdje je zemlja izuzetno jeftina, pa se za 5.000 - 6.000 eura može kupiti cjelokupno seosko imanje.

Ovom biznisu su kosovski Albanci pribjegli pošto im je policija osujetila prethodnu, nešto jeftiniju kupovinu boravišta u Srbiji.

“Masovnije prijavljivanje počelo je prije tri godine sa uvođenjem bezviznog režima za građane Srbije. Preko posrednika iz Srbije, Albanci su prijavljivali boravište, uz određenu nadoknadu za vlasnika kuće ili stana”, podsjeća izvor lista iz MUP-a u Kragujevcu. Kako list nezvanično saznaje, ta nadoknada se kretala i do tri hiljade eura. “Prodaja adrese” je prijetila da postane pravi biznis, ali je ovom policija brzo stala na put.

“Uslijedile su terenske provjere po navedenim adresama gdje su formalno prijavljeni Albanci i, kako se i pretpostavljalo ni na jednoj nije nađen niko od novoprijavljenih, pa su i prijave poništavane”, rekao je za list “Alo!” izvor i potvrdio da je dosta njih, ipak, uspjelo da dobije pasoš, i to ne samo u Kragujevcu, već i u Nišu, Beogradu i drugim gradovima. Masovnijeg prijavljivanja bilo je i u Novom Pazaru, a kada je i tamo policija preduzela mjere, prešlo se na kupovinu nekretnina.

Trguju i Vehabije

Prema saznanjima policije iz Novog Pazara, seoska imanja u vlasništvu Srba uveliko se kupuju za potrebe vehabijskog pokreta. Posebno je aktivna saradnja Vehabija sa ovog područja sa “vezom” u oštini Apatin, gdje je već kupljen veliki broj salaša i drugih nekretnina.