U Makedoniji svaki treći stanovnik je Albanac

Premijer Kosova Hashim Thaçi je izjavio da 3 posto Srba koji žive na Kosovu imaju više prava nego 35 posto Albanaca koji žive u Makedoniji.

"Mi uvijek ističemo da Albanci budu dio institucija i demokratskog života u Makedoniji. Želim naglasiti da 3 posto Srba koji žive na Kosovu imaju više prava od 35 posto Albanaca koji žive u Makedoniji", izjavio je premijer Thaçi tokom nedavne posjete Sofiji u intervjuu za bugarski nacionalni radio BNR, prenosi portal “Indeksonline”.

Ova izjava ukazuje na to da Albanaca u Makedoniji ima 35 posto, a ne kao po zvaničnom popisu stanovništva, 25,6 posto. Prema riječima Thaçija, svaki treći stanovnik Makedonije je Albanac.

“U Makedoniji je posljednji popis stanovništva bio neuspješan i javnost ne zna tačan broj stanovništva po nacionalnoj pripadnosti. Ali želim da kažem da je svaki treći građanin Albanac”, podvukao je Thaçi.

On je naglasio i potrebu za provedbom Ohridskog sporazuma.

“U tom smislu procijenjujem da albanski lideri i organi vlasti u Skoplju moraju razgovarati i implementirati Ohridskig sporazum", rekao je premijer Hashim Thaçi.

Ova njegova izjava tokom vikenda je izazvala reakcije makedonskih medija iako je posjeta Thaçija Sofiji bila prije dva mjeseca.