Žrtava ne smije biti manje od 4-5 hiljada

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Biljana Plavšić izjavila je da je bivši američki predsjednik Bill Clinton tražio od Alije Izetbegovića da dopusti masakr u Srebrenici i da je to pročitala u zapisniku sa jedne od sjednica ratnog predsjedništva BiH.

"U Hagu sam pročitala zapisnik sa jedne od sjednica predsjedništva na kojoj Alija Izetbegović doslovce kaže: 'Clinton me nagovara da pustim četnike u Srebrenicu. Mora biti masakr i ne manje od četiri ili pet hiljada žrtava i onda će oni intervenisati'", rekla je Plavšićeva.

Ona je navela da je na to general Sefer Halilović rekao: "Jesi li ti, Alija, poludio?"

Plavšićeva je u intervjuu "Frankfurtskim vijestima" navela da su njeni advokati tokom suđenja uzalud tražili te stenograme, ali da su iz Sarajeva dobijali odgovor da ne postoje, jer tada nije bilo struje, prenosi bh.portal "cafe.ba".

Ona kaže da joj je u Hagu stenogram dao Hrvat Paško Ljubičić, koji je bio optužen za zločine hrvatskih snaga u srednjoj Bosni, te da joj je pri tome rekao da su stenogram kupili za 20.000 maraka.

"U Sarajevu već godinama za zločin u Srebrenici optužuju međunarodnu zajednicu i tu se sa njima potpuno slažem. Jedino što bi trebalo da vidimo na koji način je međunarodna zajednica kriva njima, a na koji način je kriva meni", rekla je Plavšićeva.