Narod koji lagano izumire

Srbi u Srbiji uskoro bi mogli postati nacionalna manjina ukoliko se nastavi trend negativnog prirodnog priraštaja, upozorila je profesor sa Instituta za evropske studije Gordana Živković.

Srbija je prva zemlja na Balkanu po stopi mortaliteta, a posljednja po stopi nataliteta i već godinama se suočava s negativnim prirodnim priraštajem, pri čemu ekonomski razlozi nisu jedini krivac što svake godine nestaje jedan manji grad, prenose beogradski mediji.  

Profesorka Gordana Živković sa Instituta za Evropske studije i predsjednica Centra za hrišćanske studije kaže da se Srbija već decenijama suočava sa krizom rađanja, a da po broju živorođene djece zauzima posljednje mjesto u čitavoj Evropi.

''Kada bismo uzeli kao polazište empirijske podatke o brojnosti balkanskih naroda s početka 20. vijeka došli bismo do katastrofalnih zaključaka. Od svih balkanskih naroda jedini narod koji se ne uvećava nego lagano umire jeste srpski narod'', rekla je Živković navodeći primjere albanskog, turskog i rumunskog naroda koji su se značajno uvećali.

Upozoravajući da na svaki brak u Srbiji dolazi 0,88 odsto djece, ona je istakla da će, ako se sa takvom dinamikom rađanja nastavi, Srbi veoma brzo postati u svojoj državi nacionalna manjina.

Prema njenim riječima, sasvim realnim se čine prognoze demografskih eksperata da će, ukoliko se nešto bitnije ne promijeni u populacionoj politici, Srbi za 500 godina i biološki izumrjeti.

''Možemo reći da Srbi kao nacija uveliko izumiru. Ako se takvim trendom nastavi Srbi će 2030. godine činiti manje od 50 stanovnika Srbije, a 2070. imaćemo dva i po puta više ljudi starijih od 65 godina nego djece mlađe od 15, što predstavlja biološku tačku sa koje nema povratka", kaže Živković .

U Srbiji, prema popisu stanovništa iz 2011. godine živi 7.186.862  što je za 311.139 stanovnika manje nego što je bilo prema popisu iz 2002. godine, a rezultati popisa navode i na zaključak da je osnovni razlog smanjenja broja stanovnika, uz negativan prirodni priraštaj, i iseljavanje u inostranstvo - emigracija.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, rađanje kao osnovna komponenta prirodnog priraštaja, rasta i starosne strukture stanovništva već dugi niz godina ne obezbjeđuje ni prosto obnavljanje stanovništva Srbije, a nizak nivo nataliteta uslovljen je i činjenicom da su i u Srbiju prihvaćene savremene norme reproduktivnog ponašanja ženskog stanovništva, koje u prosjeku rodi oko dva djeteta.

Ovome svakako treba dodati i činjenicu da se smanjuje broj žena između 15-49 godina starosti, koje su glavni potencijal za rađanje.