Slika iz arhive

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu, EULEX, počela je proceduru na osnovu svjedočenja Ivana Pajića, građanina Bora u Srbiji, koji je u svojem svjedočenju za list "Tribuna" govorio o prijenosu tijela ubijenih u ratu na Kosovu . Prema njegovom svjedočenju, nekoliko hladnjačama s leševima je završilo u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, dok je drugi kamion je završio u topionici u Boru, blizu Petrovog Sela.

Jedinica EULEX-a za nestale osobe su svjesne i drugih dokaza koji su došli nakon istraživanja lista "Tribuna" o pitanju prijenosa leševa ubijenih na Kosovu za vrijeme rata i njihov transport u Srbiju.

Smatra se da je veliki broj tijela navodno završio u masovnim grobnicama, a svjedok Ivan Pajić je rekao da je vidio istovar leševa iz jednog kamiona hladnjače u topionici u Boru.

Slanje tijela u Srbiji, njihovo pokopavanje u masovnim grobnicama kao i spaljivanje u topionici u Boru, proizilazi da je učinjeno u cilju nestajanja tragova zločina počinjenih tokom operacije "Potkovica", operacije za koju ukoliko se dokaže od suda da je postojala, kazniće Srbiju za genocid.