Zajedničko saopštenje EU

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i komesar za proširenje i evropsku politiku susjedstva Stefan Fule izjavili da su opšti izbori u Albaniji održani prema evropskim i međunarodnim standardima

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i komesar za proširenje i evropsku politiku susjedstva Stefan Fule izjavili su da su opšti izbori u Albaniji održani prema evropskim i međunarodnim standardima.
"Najvažnije je da su izbori održani u skladu sa standardima i normama Evropske unije (EU) i međunarodnim demokratskim standardima", kazala su dva zvaničnika EU.
U zajedničkom saopštenju su istakli da političke partije u Albaniji moraju osigurati potrebne uslove kako bi zemlja mogla provesti potrebne reforme.
"Čestitamo građanima Albanije na opštim izborima održanim 23. juna ove godine. Sada političke partije u Albaniji moraju stvoriti konstruktivnu klimu za napredak i blagostanje svih građana. Odmah nakon objavljivanja rezultata mora biti formirana vlada. Moraju se provesti i sve reforme na putu eurointegracija", navedeno je u saopštenju.
Podsjećamo, EU je prethodno izbore u Albaniji ocijenila kao važan test za demokratiju te zemlje.
Prema posljednjim podacima, održavanje općih izbora je pratilo više od 1.000 međunarodnih posmatrača.
Prema podacima do kojih je došao dopisnik agencije Anadolija, danas do podne će biti prebrojane i posljednje glasačke kutije kada se očekuje da će premijer Sali Berisha obratiti novinarima.
Međutim, ni dva dana nakon zatvaranja birališta u Albaniji, Centralna izborna komisija (CEC) nije završila brojanje glasova, javio je dopisnik agencije Anadolija.
Ostala su neizbrojana još tri od ukupno 12 izbornih okruga, a glasovi se još uvek broje u Tirani, Durrsu i Lezhu.
Prema podacima Centralne izborne komisije Albanije, do sada su izbrojani glasovi na 5.321 od ukupno 5.508 glasačkih mesta, što predstvlja 96,60 posto izbrojanih glasova birača.
Socijalistička partija vodi u 11 izbornih okruga: Tirani, Fieru, Elbasanu, Korci, Vlori, Beratu, Diberu, Gjirokasteru i Shkoderi, dok je u okrugu Kukes, u kome je desničarska koalicija vodila, došlo do izjednačavanja rezultata.
Na osnovu ovih podataka, ljevičarska koalicija Alijansa za evropsku Albaniju koju predvode Socijalistička partija Edija Rame i Socijalistički pokret za integracije Ilira Mete osvojila je najmanje 85 od 140 poslaničkih mandata, dok je desničarska koalicija Alijansa za zaposlenje, blagostanje i integraciju na čelu sa Demokratskom partijom aktuelnog premijera Salija Berishe osvojila 55 poslaničkih mesta u Skupštini Albanije.
Izlaznost na nedeljnim izborima je prema CEC-u bila 53, 28 posto birača.