Nastavak svjedočenja Ivana Pajića

Istraživanje priče za prijenos posmrtnih ostataka ubijenih u ratu na Kosovu, u pravcu Bora (Srbija) ne oslanja se isključivo na priču svjedoka Ivana Pajića. Postoje i drugi svjedoci koji nisu spremni da javno govore, a još uvijek postoji kamion za koji se sumnja da je da je prevozio leševe kako bi se sakrili tragovi zločina. Srpsko Specijalno tužilaštvo za ratne zločine je sakrilo ove dokaze.

Kamion hladnjača firme "Polet" se nalazi u jednom mjestu blizu Bora. Ekipa lista "Tribuna" tokom boravka u Srbiji, je vidjela izbliza i fotografisala kamion hladnjau koji je prema riječima nekih svjedoka prenosio tijela ubijenih Albanaca u topionicu u Boru.

Kamion koji je u funkcionalnom stanju, ali se ne koristi i drži se podalje od javnosti još od rata nije promjenjen, sem što je unutra obojen plavom bojom.

 "Ja garantujem da je ovaj kamion prevozio leševe", rekao je za list jedan svjedok koji je želeo da ostane anoniman.

"Kupili smo ga nakon rata od jednog šofera iz Bora koji je priznao da je radio ovaj posao tokom rata. Šofer ne želi da govori o ovom pitanju, jer je njegov sin je bio vojnik i poginuo na Kosovu", rekao je za list svjedok.

List je saznao identitet vozača koji živi u Boru, ali on odbija da svjedoči o prikrivanju zločina, jer smatra da je služio zemlji. Postoje nekoliko svjedoka koji znaju historiju ovog vozača koji se hvali svojim djelima, jer je to bila osveta za ubistvo sina.

List je u jučerašnjem broju objavio šokantan iskaz Ivana Pajića, državljanina Srbije iz Bora, koji je pristao javno govoriti o onome što je vidio s ocem Dragom Pajićem. On je, između ostalog rekao da je vidio istovar leševa albanskih civila iz jednog kamiona hladnjače u topionici u Boru.

Istraživanje lista objelodanjuje napore koji su se dogodili za vrijeme NATO bombardovanja da nestanu tijela ubijenih na Kosovu, u pokušaju da sakriju zločin. Oko hiljadu i petsto osoba se i dalje vode kao nestali još od rata, bez obzira na identifikaciju i pronalazak nekoliko masovnih grobnica u Srbiji.

Neke osobe koje su odgovorne, uključujući i bivšeg lidera bivše Jugoslavije, Slobodana Miloševića, su optuženi za ratne zločine na Kosovu, a čovjek koji je bio poznat kao "Balkanski kasapin", preminuo je u u ćeliji u Haagu pod optužbom za ratne zločine na prostorima bivše Jugoslavije, prije donošenja sudske odluke.

Sve ostale optužbe bile su usmjerene protiv pojedinaca, a nedostajala je optužnica koja će posvjedočiti da su zločini na Kosovu bili organizirani od strane srpskog državnog aparata.

Vukčević ignoriše dokaze premještanja leševa

Nijedan od svjedoka koji su kontaktirani od strane lista nije pozvan od Tužilaštva za ratne zločine Srbije na čijem je čelu tužilac Vladimir Vukčević. Ovo tužilaštvo je provelo nekoliko istraga za zločine koji su se dogodili na Kosovu, ali i pokušaje sakrivanja tragova operacije "Potkovica". Ovaj plan je objavljen od strane njemačke obavještajne preko tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Rudolfa Scharpinga. Plan otkriva namjere Miloševića da očisti Kosovo od Albanaca.

Srbijanske vlasti nakon pada Miloševića, su sarađivale sa međunarodnim sudom u otkrivanju drugih zločina koji su se dogodili na Kosovu, ali ne i zločine koji bi doveli do potvrde operacije "Potkovica", jer takvom potvrdom doveli bi državu do optužbe za genocid.

Sumnje da su mnoga tijela albanskih civila, koji su po nalogu države Srbije iskopana i premještena sa Kosova, kako bi se prikrili tragovi zločina operacije "Potkovica", postojale su još od poslije rata. Do istrage je došlo, ali nisu mogli pronaći svjedoke u Srbiji.

List je pokušao dobiti službeni odgovor od srpskog Tužilaštva za ratne zločine o ignorisanju svjedočenja Ivana Pajića i njegovog oca Drage Pajića, ali ovo tužilaštvo nije odgovorilo na pitanja lista.

Svjedok Ivan Pajić, nije kontaktiran od srpskih vlasti ni u utorak, dan kada je list objavio njegov iskaz.

Ivan i njegov otac Drago su kontaktirali srpsko tužilaštvo 2010. godine kako bi bili na raspolaganju da se pojasni istina, ali od tada su im se samo povećale prijetnje.

Pajić zahtjeva od međunarodnih organa pravde da hitno kontaktiraju sa njegovim ocem koji se nalazi u zatvoru od prije neki dan, pošto, prema njegovim riječima zatvaranje ima za cilj uništavanje dokaza.

"Ja sam prije sastanka sa vama bio u posjeti ocu u zatvoru i razgovarao sa njim. On mi je rekao da ponudim sve što znamo i spreman je da govori sa bilo kim o ovim pitanjima. Njemu je montiran zatvor samo da ne bi objelodanio ove zločine. Iako je on u zatvoru, pritisak se nad mojom porodicom nastavlja. Jasno su mi stavili do znanja da moj otac rizikuje da bude ubijen ukoliko ne prestanemo. Bio sam prisiljen prije tri dana da platim 55 hiljada eura samo da ne ubiju mog oca u zatvoru", dodao je u svojoj priči Ivan Pajić.

Svjedok spreman da se sastane sa Thaçijem i Vučićem

"Ja se trudim da o ovome govorim još od 2010. godine. Imam prijatelja sa Kosova koji radi kao šofer u jednoj kompaniji i preko njega sam pokušavao nekoliko pita da kontaktiram sa vlastima. Ali ostalo je samo na razgovoru i do danas nisam ništa uradio po tom pitanju i zbog toga sam odlučio da progovorim. Imam puno prijatelja na Kosovu. Albanci mi nisu ništa uradili, već su Srbi ti koji me ostavljaju na miru", rekao je Pajić.

On je spreman da putuje u Brisel da se sastane sa premijerom Kosova Hashimom Thaçijem i zamjenikom premijera Srbije Aleksandrom Vučićem. Prema riječima svjedoka, on i njegova firma koja se bavi proizvodnjom mesa "Agrocentar" do kasno je finansijski podržavala Vučića.

Kosovo i Srbija su pokrenuli dijalog za normalizaciju odnosa. Pitanje nestalih osoba je bio tema tehničkog dijaloga koji je pokrenut početkom 2011. godine i političkog dijaloga koji je pokrenut u novembru prošle godine, ali uprkos dijalogu, Srbija još od 2007. godine nije vratila nijedno tijelo na Kosovo.

Ko je Časlav Golubović?

Svjedoci kontaktirani od lista pozanju Časlava Golibovića. Bivši šef MUP-a u boru, sada je u penziji. Poslovni i ljudi iz Bora njega još uvijek smatraju jakim. Svjedok Ivan Pajić ga je optužio kao čovjeka koji stoji iza prijetnji njemu i njegovom zatvorenom ocu. Drugi svjedoci su rekli za list da je njegov lični šofer za vrijeme rata Ljubinko Usulanović vodio cijelu operaciju prijenosa tijela sa kamionima hladnjačama prema Boru i Petrovom selu.

(nastaviće se...)