Janusz Bugajski

Srbija je sporazumom postignutim u Briselu, Kosovo priznala kao potencijalnu članicu Evropske unije (EU) budući da se obavezala da neće blokirati kosovske integracijske procese, rekao je danas u Budvi tokom panel diskusije o odnosima Beograda i Prištine u okviru međunarodnog foruma o sigurnosti koji je počeo jučer, viši savjetnik pri Centru za strateške i međunarodne studije Janusz Bugajski, javio je novinar agencije Anadolija.

Panel diskusiji su prisustvovali kosovski minstar sigurnosti Agim Çeku, državni sekterat pri ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Vladimir Božović, viši savjetnik pri Centru za strateške i međunarodne studije Janusz Bugajski i Philip T. Reeker, zamjenik državnog sekretara SAD za evropska pitanja.
Pominjući konstante izjave srbijanskih zvaničnika kako nikad neće priznati nezavisnost Kosova, Bugajski je rekao "kako ništa ne traje zauvijek i da u tom kontekstu takve izjave nisu dobre".
Govoreći o evrointegracijskim procesima zemalja regiona, Bugajski je ukazao na nezainteresovanost EU za zemlje zapadnog Balkana, posebice za Makedoniju, te rekao kako se ne može predvidjeti tačan datum ničijeg članstva "jer se ne zna kako će izgledati EU za pet ili deset godina".
Philip T. Reeker zamjenik državnog sekretara SAD za evropska pitanja poručio je kako je došlo vrijeme da Srbija i Kosovo ostave prošlost iza sebe i krenu ka budućnosti. On je kao regionalni primjer postkonfliktnog suživota naveo Bosnu i Hercegovinu.
"Dačić i Thaçi su shvatili potrebu napretka, kao i većina građana. Najbolji regionalni primjer napretka u tom smislu je Bosna i Hercegovina", poručio je.