Vulin podnosi ostavku

Gostujući u emisiji "Upitnik", Aleksandar Vulin rekao da podnosi ostavku na mjesto direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo. Ostavku podnosi zato što je u Briselu bio protiv sporazuma i što je dao riječ Srbima na Kosovu da će sporazum biti drugačiji. Kaže da je trebalo sačekati septembar, kada se održavaju izbori koje sprovode institucije u Prištini, na koje bi Srbi izašli prvi put potpuno organizovani, jedinstveni i podržani od svoje države.

Istakao je da je u Briselu bio protiv sporazuma koji su parafirali Beograd i Priština. "Za mene je preteško da takav sporazum nosim Srbima na Kosovo i Metohiju", istakao je Vulin.
"Nije logično da ako se zalažete za nešto, a to ne prođe, kažete 'nema veze nije prošlo", naveo je Vulin i dodao da ostavku podnosi iz dva razloga.
Prvi razlog je, prema njegovim riječima, taj što je želeo da pokaže koliko je važno da se pođe putem koji je predložio i svojim koalicionim partnerima a to je referendum, kako bi se postiglo jedinstvo naroda.
A drugi razlog je, kako kaže, njemu najvažniji, taj da je dao riječ Srbima sa Kosova da će sporazum biti drugačiji.
"Dao sam reč Srbima sa Kosova da će sporazum biti drugačiji i da ću uspeti da napravim ono što je možda nemoguće", rekao je Vulin i dodao da u potpunosti podržava zahtjev Srba sa Kosova da se raspiše referendum o sporazumu Beograda i Prištine.
Na pitanje da li se moglo bolje i više u pregovorima, Vulin je odgovorio da ne zna.
"Ovo što je usvojeno u odnosu na ono što nam je nuđeno jeste čudo, ali nije dovoljno dobro. Mislim da naš narod zaslužuje više", rekao je Vulin. 
"Ovo je manje od rezolucije, treba parlament da se upozna sa tim, da se vidi šta je napravljeno. Ovo su teška vremena i teške odluke. Vučić je prelomio i nosi to sa sobom", objasnio je Vulin.
Kaže da je trebalo sačekati septembar, kada se održavaju izbori koje sprovode institucije u Prištini, na koje bi Srbi izašli prvi put potpuno organizovani, jedinstveni i podržani od svoje države.
"Imali li bismo 20 do 23 poslanika. Bez njih, i po njihovom zakonu a i po faktičkom stanju i faktičkoj brojnosti, niko više ne bi mogao da formira vlast. Ti Srbi bi odlučavali u septembru s kim će Srbija pregovarati, pa samim tim i kako će pregovarati", rekao je Vulin.
Vulin je rekao da se plaši da će uslijediti talas priznanja Kosova, ističući da diplomatija Srbije mora da radi na tome da to spriječi.
"Moramo da ojačamo veze sa Rusijom i Kinom da bi one to radile umesto nas, jer nismo dovoljno jaki da sami to uradimo", naveo je Vulin.