Slijede nove runde dijaloga

Iako je serija razgovora Beograda i Prištine prošle nedjelje okončana parafiranjem sporazuma o normalizaciji odnosa, u Briselu uskoro očekuju nove runde dijaloga u kabinetu šefice evropske diplomatije Catherine Ashton, ovaj put posvećene primjeni sporazuma, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora u sjedištu Evropske unije.

"Prevarili ste se ako ste mislili da je prošla runda (premijera Kosova) Hashima Thaçija i (predsjednika vlade Srbije) Ivice Dačića kod Catherine Ashton bila i poslednja", rekao je briselski diplomata dobro upućen u dosadašnji tok dijaloga, u kojem je - zasad - održano deset rundi.

Diplomata je objasnio da su u Briselu svijesni da je pitanje primjene sporazuma suviše komplikovano da bi se moglo rješiti isključivo na nivou radnih grupa i da će stoga biti neophodno da se dijalog nastavi na visokom političkom nivou.

Ashton je sinoć nakon sastanka Ministarskog savjeta EU u Luksemburgu tokom koga je Evropska komisija preporučila da se sa Srbijom otvore pregovori sa EU, indirektno potvrdila ovu informaciju izjavom da i dalje stoji na raspolaganju učesnicima u dijalogu.

"Ponudila sam im da učestvujem ne samo u primjeni sporazuma, već i u razvoju budućih odnosa", rekla je Ashton na konferenciji za štampu.

Tanjugov izvor je rekao da je još rano govoriti kada će u Briselu biti održana prva runda dijaloga o implementaciji, jer sporazum najprije treba da bude potvrđen u prištinskim i beogradskim institucijama, nakon čega se očekuje niz sastanaka na ekspertskom nivou.

"Do juna ima još mnogo toga da se uradi", rekao je diplomata, i podsjetio da će Evropski savjet, koji tada treba da usvoji preporuku Komisije o otvaranju pregovora sa Srbijom, odlučivati ne samo na osnovu onoga što su se dvije strane dogovorile, već i onoga što do tada bude primjenjeno u praksi.