Srbija izgubila svaki suverenitet nad Kosovom 1999.

Treba potpisati sporazum sa Prištinom, uz zahtjev da EU garantuje sva prava srpskom narodu na Kosovu koja su predviđena Ahtisaarijevim planom, kaže Vuk Drašković, predsjednik Srpskog pokreta obnove.

"Plašim se da bi odbijanjem briselske ponude, koja nije nimalo katastrofična, bile date odrešene ruke Vladi Kosova da odustane od poštovanja plana Martiya Ahtisaarija", kazao je Drašković poslije razgovara sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem u zgradi Vlade Srbije.
 
Drašković je istakao da se ne radi o pitanju izbora između dva zla, nego onoga što je moguće, a to je obezbjeđivanje prava i zaštite srpskog naroda na Kosovu iznad postojećih evropskih standarda, i onog što je nemoguće.

"Ili ćemo obezbjediti šansu ove zemlje da preživi i postane prosperitetna evropska država, a da naš narod na Kosovu bude maksimalno zaštićen, uz garancije EU ili ćemo sahraniti i Srbiju i naš narod na Kosovu", rekao je Drašković.

U razgovoru sa premijerom Srbije, Drašković je kazao da se nikakvim pregovorima, preambulama, niti rezolucijama srpskog parlamenta ne može promjeniti činjenica da je država Srbija izgubila svaki suverenitet nad Kosovom 1999. i da je potpisala da na Kosovu ne može biti nikakvih srpskih vojnih ili policijskih snaga, niti sudova i zakona države Srbije.