Srbija-Kosovo-EU: Pregovori bez dogovora

Naslovna stranica posljednjeg broja beogradskog lista "NIN", koji je izašao u štampu 4. aprila izgleda na dodatno aludiranje na razmišljanje javnog mnjijenja u Srbiji na posljednja dešavanja - da je posljednja, 8. runda razgovora između Kosova i Srbije, ustvari, "knock down" za srpsku stranu.

Na naslovnici se vide troje glavnih protagonista posljednje runde razgovora, premijer Kosova Hashim Thaçi; visoka predstavnica EU baronica Catherine Ashton i srpski premijer Ivica Dačić.

No, sama slika ima primjetnu značajku. Na njoj, premijer Thaçi je znatno veći od srbijanskog kolege, koji je čini se smanjio nakon posljednjeg kruga pregovora.

Nadalje u samom listu pod naslovom "Ringišpil", autor teksta Milan Ćulibrk piše da sada Srbija zaista podsjeća na veliki ringišpil. Poslije osme, opet neuspješne runde pregovora u Briselu, odnosi Beograda i Prištine ponovo su se vratili na početak. I slaba je utjeha to što je jaz između dvije strane uzak, jer je, čini se, mnogo važnije što je dubok, kako je to konstatovala i evropska posrednica Catherine Ashton.