Pisanje beogradskog lista

Zauzvrat, Srbija dobija datum za početak pregovora sa Evropskom unijom, a Zajednica srpskih opština imaće skupštinu, grb i himnu. Srbija će u EU ući brže nego Hrvatska...

Državni vrh Srbije na jučerašnjem sastanku u zgradi Predsjedništva odlučio je da na odlučujućoj rundi dijaloga Beograda s Prištinom, koja će biti održana sutra u Briselu, prizna nezavisnost Kosova!
 
Zauzvrat, Srbija će dobiti dugo očekivani datum pregovora s Evropskom unijom, a obećana im je i jednostavnija procedura prilikom pristupanja Uniji, koja će biti znatno brža nego u slučaju Hrvatske, na primjer. Takođe, Zajednica srpskih opština (ZSO) imaće svoju skupštinu, sud, grb i himnu.
 
Kako beogradski portal "Telegraf" saznaje, na tajnom sastanku državnog vrha na Andrićevom vencu bili su premijer Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i direktor Kancelarije za Kosovo Aleksandar Vulin. Na sastanku koji je trajao do duboko u noć državni vrh je odlučio da donese "bolnu i tešku, ali jedinu moguću odluku".
 
Vlastima u Srbiji odavno je jasno da je priznanje nezavisnosti Kosova "uslov svih uslova" i da ukoliko to Srbija ne prihvati kao realnost, od dobijanja datuma za početak regovora sa Evropskom unijom nema ništa.
 
Dogovoreno je da predsjednik Vlade Srbije, Ivica Dačić sutra u Brisel ode s porukom da Srbija priznaje Kosovo, ali da se ZSO na sjeveru potvrdi autonomija.
 
Prema saznanjima portala "Telegraf", Kosovo će imati stolicu u UN, kao i svoju policiju i vojsku u čiji će satav ući i Srbi. To praktično znači da za bezbjednost Srba više ne moraju da brinu snage KFOR-a i EULEX-a.

Prvoaprilska šala. Srećan 1. april.