Garancija za sprovođenje

EU će insistirati da se svi dogovori Beograda i Prištine uvedu u pravni život Srbije kao garancija da će biti sprovedeni u praksi, saznaje beogradski "Blic".

Za to će, u krajnjoj istanci, biti neophodna promejna Ustava Srbije, a do tada bi se nadležnosti države mogle preneti na srpske opštine izmjenama Ustavnog zakona.
Za izmene Ustavnog zakona potrebna je dvotrećinska većina u Skupštini Srbije, što nije nemoguće ostvariti kada je u pitanju rješavanje problema Kosova, odnosno daleko je izvodljivije nego ustavne promjene koje zahtjevaju i potvrdu građana na referendumu. 
"Novi sporazumi bi teoretski mogli da se primenjuju kroz uredbe", kaže za "Blic" Borislav Stefanović, bivši šef pregovaračkog tima. 
On navodi da se u pregovorima sada pokušava postići sporazum kojim bi se regulisale nedležnosti zajednice srpskih opština, a to više nisu tehnička pitanja koja je moguće regulisati uredbama. 
Dosadašnji sporazumi o kontroli prelaska administrativne linije, matičnim knjigama, katastru i o priznavanju univerzitetskih diploma regulisani su uredbama Vlade Srbije. DSS još od oktobra prošle godine zahtjeva od Ustavnog suda da ispita zakonitost tih uredbi. 
"Vidjeli smo da današnja vlada nastavlja posao prethodne i DSS to smatra poraznim", smatraju u toj stranci. 
Prema riječima sagovornika "Blica", sada je najvažnije da se dogovor postigne, a onda neće biti tako teško da se pronađe forma za njegovu primjenu. Pravnici smatraju da izmjene Ustava imaju smisla ako je cilj da se menja funkcionalno i teritorijalno uređenje zemlje. 
"Ustav treba menjati, ali ne zbog Kosova i EU, već da bismo imali funkcionalniji sistem jer su mnoge ustavne odredbe protivrečne", kaže profesor Ustavnog prava Vladan Petrov.