Albanci u Preševu zatečeni

Predsjednik opštine Preševo Ragmi Mustafa izjavio je da nije novina da Albanci Preševa, Bujanovca i Medveđe žele pripajanje Kosovu...

Lider Demokratske unije Albanaca Rahmi Zulfiu kaže da su albanski lideri zatečeni činom uklanjanja spomenika u Preševu.
 
Zulfiu je rekao da će danas u Preševu biti održan sastanak svih lidera albanskih partija iz Preševa i Bujanovca s predstavnikom Misije OSCE-a, koji je zakazan juče i na kojem je trebalo da se nastave razgovori o sudbini spomenika UÇPMB.
 
"U nekom smislu smo zatečeni rušenjem spomenika, jer smo očekivali da se danas donese konačan stav oko svega, bili smo na putu da se donese konačna odluka, uz dosta mekše stavove", kazao je Zulfiu.
 
Na pitanje da li će uklanjanje spomenika izazvati institucionalnu krizu u Preševu, prekid saradnje s republičkim vlastima i ostavke opštinskog rukovodstva, što je najavljeno nakon skupštine svih albanskih odbornika iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, on je rekao da će konačan stav tek biti dogovoren.
 
"Ostaje da se vidi, obaveza je lokalnih institucija da razmatraju dalju aktivnost", rekao je Zulfiu.
 
Prema nezvaničnim saznanjima, uklanjanje spomenika UÇPMB u Preševu bilo je jedna od tema razgovora na posljednjem sastanku premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hashima Thaçija u Briselu, zbog čega je i njegovo uklanjanje proteklo bez incidenata.
 
Mustafa: Težnja za pripajanjem Kosovu nije novina
 
Predsjednik opštine Preševo Ragmi Mustafa izjavio je da nije novina da Albanci Preševa, Bujanovca i Medveđe žele pripajanje Kosovu.
 
On je podsjetio na glasanje 1992. godine o političkoj, teritorijalnoj i kulturnoj autonomiji Preševske doline i na Platformu iz 2006. godine, i rekao da Albanci Preševske doline "stoje i dalje iza ovih dokumenata".
 
Prema njegovim riječima, u posljednjem pasusu političke platforme kaže se da "ako dođe do cjepanja bilo kog dijela teritorije Kosova, onda će se Alabanci Preševske doline angažovati da budu dio teritorije Kosova".
 
"Sa Kosovom se graničimo, imamo istu kulturu, govorimo isti jezik", napomenuo je Mustafa.
 
"Kada postoji težnja Srbije, odnosno premijera Ivice Dačića da se poboljša položaj Srba na sjeveru Kosova i cijeloj teritoriji Kosova, zašto i mi ne bismo tražili da se ista prava i standardi koji se primjenjuju na sjeveru Kosova, primenjuju i u Preševskoj dolini", rekao je Mustafa.