Web portal "Shekulli"

Alexandre Latsa, geopolitički analitičar za Evroaziju, u članku objavljenom danas tvrdi da je stvaranje 'Velike Albanije' američki cilj kako bi naštetio interesima Srbije i Rusije, kao i pravoslavnog svijeta u cjelini.

Latsa argumetira da SAD koristi slab trenutak Rusije kako bi napale Srbiju i to što se sada događa čini ove dvije zemlje da se ponovo približe. On je Francuz koji živi u Rusiji i radi kao konsultant u Moskvi.

On naglašava da stvaranje "Velike Albanije" će zapaliti Balkan, požar koji će donijeti slabljenje Evrope i destabiliziranje pravoslavnog stanovništva u zemljama poput Makedonije, Grčke, Crne Gore i Srbije. Krstaški rat protiv komunističkog svijeta je pretvoren u krstaški rat protiv pravoslavnog svijeta.

Premijer Albanije Sali Berisha, branio je ideju o dodjeli albanskog državljanstva za sve Albance, gdje god se nalazili u inostranstvu. Ovu izjavu je dao tokom posjete gradu Vlori u povodu 100-godišnjice nezavisnosti od Osmanskog Carstva.

Ova izjava je posjeduje puno fakata, kao taj kada se Berisha sastao sa njegovim kolegom sa Kosova, Hashimom Thaçijem obećavši ujedinjenje Albanije. Izabrano mjesto je Kosovo, koje je danas nastanjeno većinom Albancima, a koje nije uvijek bilo tako.

Tokom Balkanskog rata 1913. godine, Srbi su još uvijek činili većinu stanovništva. 1941. godine Kosovo je bilo dio Velike Albanije, koja se nalazila pod protektoratom fašističke Italije.

Nakon rata, Tito je zabranio iseljavanje Albanaca u Jugoslaviji, jer prema njegovom stavu Jugoslavija će biti jaka samo sa Srbijom. Godine 1974. baš je on dao Kosovu status autonomne pokrajine koja je oduzeta od strane Slobodana Miloševića 1989. godine, kada su Srbi sačinjavali nešto više od 15 posto stanovništva na ksoovu.

Kada je 2008. godine Kosovo proglasilo nezavisnost, deceniju nakon što je vojska Alijanse ušla, veoma malo analitičara pokazalo je prstom na dominaciju Albanaca u ovoj maloj državi. Zapadne zemlje i Evropska unija su odmah priznale nezavisnost Kosova bez postavljanja pitanja o ophođenju prema srpskoj manjini, bez obzira na strašan presedan 2004. godine, kada su hrišćani bili žrtve masakra, paljenja crkava i kršenja ljudskih prava. Istina je da je Evropa zatražila izvinjenje Evropskoj uniji jer je u to vrijeme imala druge prioritete: organizaciju gay parade u Beogradu, piše sajt "Shekulli".

To se desilo samo četiri godine nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost. Bile su dovoljne četiri godine za premijera Albanije da da obrazlaganje srpskim nacionalistima koji kažu da se ne suočava sa kosovarima (stanovnicima Kosova) nego sa Albancima, jedna nova epizoda antičkog konflikta koji je započeo šest vjekova ranije i koji je pravoslavaca stavio u najveće konvertite u srcu Osmanskog Carstva.

Zapad je podržao stvaranje Kosova s jedinom strategijskom logikom - raspad Srbije, koji se vraća natrag iz Rusije.

To se dogodilo u vrijeme kada je Rusija bila slaba u najboljem slučaju. U vrijeme kada je od 1991. do 2000. godine i mediji su podigli barjak protiv Miloševićeve Srbije zbog čišćenja, u isto vrijeme se dešavao ekonomski i moralni rat protiv Jelcinove Rusije.

Krstaški rat protiv komunističkog sviejta je pretvoren u krstaški rat protiv pravoslavnog svijeta i protiv njegovog političkog centra gdje živi većina njih, Rusiju.

Ruski teoretičar, Zbigniew Brzezinski, kazao je 2007. godine "Glavni neprijatelj SAD-u sada je Ruska pravoslavna crkva". Stvaranje Velike Albanije može se vidjeti u ovom historijskom i geostrateškom smislu.

Ovo je nova utakmica, utakmica koja može stvoriti iskru i uzrokovati novi požar u balkanskom grotlu. Ova vatra će donijeti daljnje slabljenje Europe, ali i destabilizaciju pravoslavnog svijeta (Makedonija, Grčka, Crna Gora, Srbija ...) i obuzdati približavanje Rusiji. S druge strane, ruski uticaj u istočnoj Evropi će pasti pod znakom pitanja i stoga će se ona približiti zapadnoj Evropi. Na taj način, Sjedinjene Države će ponovno uspjeti sa ostvarenjem svojeg cilja: Kao prvo da spriječe približavanje u Evropi i kao drugo približavanje katoličkog i pravoslavnog svijeta.