Milan Pajević

Srbija treba da učestvuje na regionalnim forumima na kojima učestvuju predstavnici Prištine, kaže direktor Kancelarije za pridruživanje EU u Vladi Srbije, Milan Pajević. On je istakao da prisustvo predstavnika Srbije na međunarodnim skupovima nema nikakve veze sa priznavanjem nezavisnosti Kosova.

"Srbija treba da uzme učešće na regionalnim forumima na kojima učestvuju predstavnici Prištine, jer je to u interesu naše zemlje. Samoisključivanje je kontraproduktivno i nastavilo bi da nas stavlja u pasivan položaj objekta, a to zemlja koja ima poziciju da bude glavni regionalni akter više ne treba sebi da dozvoljava", rekao je Pajević za beogradski "Blic".

Prema njegovim riječima, prisustvo predstavnika Srbije na međunarodnim skupovima nema nikakve veze sa priznavanjem nezavisnosti Kosova.

"A ako je baš potrebno da istaknemo naš inače poznati stav na tu temu, onda je sasvim dovoljno da se na početku svakog skupa pročita odgovarajući tekst naših predstavnika", kazao je on.

"Eventualni kritičari ovakvog stava treba da uvjere javnost da je dobro što Srbija nije dobila tri miliona eura za dva projekta iz Programa investicionog okvira za zapadni Balkan, pošto naši predstavnici nisu prisustvovali sastanku u junu u Beču zbog odsustva fusnote! Sličnih primjera ima na desetine", rekao je Pajević, prenosi portal "Express".