Portparol EU

Portparol EU Peter Stano istakao je da u okviru dijaloga Kosova i Srbije nije dovoljno urađeno kada je riječ o sprovođenju preuzetih obaveza dodajući da je prioritet EU da obe strane počnu da primjenjuju sporazume u dobroj volji.

Stano je naglasio da EU nikada unapred ne priprema agendu za predstojeće sastanke u okviru dijaloga između Kosova i Srbije, bilo da se održavaju na srednjem ili visokom nivou.

"Ono što mogu da kažem, nažalost, nije dovoljno urađeno na primeni dogovorenih sporazuma između Kosova i Srbije. Glavni prioritet EU je da strane počnu da implementiraju obaveze koje su preuzele i to u dobroj volji", poručio je Stano.

Istakao je da je od presudnog značaja da se strane što pre fokusiraju i počnu sa implementacijom što je, kako kaže, EU više puta ponovila.

Navodi da proces dijaloga ima individualne korake i postupke i da ih ne mogu komentarisati pojedinačno svakoga dana u javnosti.

Stano navodi i da nije na EU da komentariše svaki pojedinačni sastanak ljudi u srpskoj administraciji koje imaju sa različitim ljudima.

Kada je riječ o događajima u Banjskoj 24. septembra, Stano kaže da je stav EU jasan.

"Mi čekamo konačni zvanični izvještaj istrage i onda ćemo vidjeti sa sigurnošću čija je odgovornost. Za sada mi nismo vidjeli takav izveštaj ovdje u Briselu", naveo je.

Izvor: Kosovo Online