Ključno

Iz Minhena u Njemačkoj, tokom Bezbjednosne konferencije, premijer Edi Rama je takođe istakao potrebu za normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije. Na pitanje o dijalogu Kosova i Srbije, Rama je naglasio da zvanično Kosovo treba da obavi svoj dio posla i da pusti EU i SAD da se bave Srbijom.

"Za Kosovo je ključno da shvati da nije samo, već da ima podršku EU i SAD i da mora ispuniti svoj dio francusko-njemačkog plana, bez obzira na akcije koje preduzima Srbija", kazao je Rama.

On je naglasio da je Vučić pogrešio kada je proglasio dan žalosti zbog događaja u Banjskoj.

„Vjerujem da postoji suštinska stvar koju ne smemo zaboraviti, posebno s naše strane. Dakle, kao zemlje koje su se same odlučile, niko nas nije naterao da odaberemo gdje ćemo se pozicionirati. Posebno Albanci nisu imali priliku da biraju vekovima i prvog dana kada su imali priliku, rekli su 'Mi volimo Albaniju kao cijelu Evropu'. To je bio naš slogan“, rekao je Rama.

„Ne, sada želimo Evropu kao Albaniju, ali to je druga tema. Mi smo odabrali. Za mene to nikada nije izgovor da ne uradim svoj domaći zadatak ako je neko drugi uradio stvari koje nisu u skladu s onim što želimo, gdje želimo da živimo i koje su, naravno, protiv našeg izbora. Srbija je zaista poremetila situaciju, ne tog dana kada se dogodio incident u Banjskoj, već dan nakon kada je predsjednik Vučić proglasio dan žalosti za onima koji su izvršili napad“, rekao je Rama.

„Međutim, ne smemo zaboraviti koji su naši ciljevi i gdje Kosovo treba da stoji. Ovo ne smemo zaboraviti. Želim da kažem ono što treba da se kaže. Kosovo ne pregovara sa Srbijom, već sa EU i SAD, kao što i mi pregovaramo sa EU. Ono što mislim jeste da postoji francusko-njemački plan koji je sasvim jasan, postoje obaveze koje treba ispuniti sa obe strane. Zašto bi Kosovo trebalo da ide u Brisel, da potpiše 1, 2, 3, 4 ili pet stvari, da ispuni svoj dio obaveza i neka se onda bave drugom stranom. To nije izgovor za neispunjavanje obaveza kada se druga strana ponaša loše”, dodao je Rama.

„Jer u ovom kontekstu to nema veze s Kosovom i Srbijom, već s onim što se dešava u okviru EU i SAD. Srbija, uprkos napretku koji je postigla, nije referentna zemlja koja može reći šta bi trebalo raditi i zašto. Uradili ste svoj dio. Mi u Albaniji, svi mi ovdje, ne volimo sve što radimo, ali moramo to raditi kako bismo ostali zajedno u ovoj zajednici. Ponekad, iako donesu odluku koja se nama ne čini ispravnom, nije na nama da učinimo nešto loše. Moramo ostati zajedno”, rekao je Rama.

Izvor: rtsh.al/rtklive