Poruka SAD-a

Dijalog kojim posreduje Evropska unija jedini je način da Kosovo i Srbija krenu ka integraciji, i to je put koji SAD podržavaju, poručio je danas u Tirani američki državni sekretar Antony Blinken, preneo je Reporteri.

Blinken je, na zajedničkoj press konferenciji sa albanskim premijerom Edijem Ramom, rekao da je Balkan bio izazov i kada je on počeo da radi u State departmentu, prije 30 godina.

„Prvo Bosna i Hercegovina, a zatim Kosovo. Mnogi od nas imaju dugu istoriju sa Kosovom“, dodao je Blinken.

Poručio je da su SAD posvećene podršci naporima za unapređenje integracije balkanskih zemalja.

"Dijalog koji vodi EU je jedini pravi put za Kosovo i Srbiju. Čestitam na ulozi Albanije koju je pokazala da može da doprinese regionalnoj stabilnosti“, rekao je Blinken.

Edi Rama je rekao da Albanci na Kosovu ne treba da zaborave da bez SAD ne bi imali nezavisnu državu i apelovao na Kosovo da ne preduzima nikakve korake u vezi sa dijalogom sa Srbijom bez konsultacija sa saveznicima, jer je to u njihovom i inetersu svih.

"Bez toga, akcijama se možda mogu danas dobiti neki glasovi, pretvaranjem spoljne politike u instrument unutrašnje politike, ali budućnost nije izvesna“, rekao je Rama.

Naveo je da je sa Blinkenom razgovarao o regionu, s obzirom da dijele istu zabrinutost.

"Politika Albanije je da se dopre do svih zemalja u regionu, želimo da region ide napred. Nastavićemo da promovišemo dijalog između Kosova i Srbije. SAD su bile i ostaće nepokolebljive pristalice Kosova. Dobro je da Albanci ne zaborave da bez SAD ne bi bilo nezavisnog Kosovo. Žao nam je svaki put kada vidimo korak unazad. Svijesni smo da je teško, da bole ne tako daleke rane onih koji žive na Kosovu“, rekao je Rama.

On je rekao i da je napad u Banjskoj pokazao da Srbija ne pomaze uvijek tom procesu, ali da Kosovo mora da bude svijesno da treba da napreduje u ispunjavanju zahteva svojih saveznika, koji nisu nametanje Kosovu.

"Ovi zahtjevi omogućavaju stvaranje situacije koja uzdiže Kosovo, pomažu Kosovu da stekne više poštovanja i povjerenja od nasih partnera. Bez ovih saveznika nasa budućnost je ugrožena", rekao je Rama.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri