Definitivno

Albanski premijer Edi Rama rekao je u intervjuu za ATV da bi Albanija stala u odbranu Kosova, ako se iscrpe diplomatske opcije i upotrebi oružje, dodajući da se moli da do te situacije ne dođe.

"Ali, ako do toga dođe, Albanija će definitivno stati uz Kosovo. Nema sumnje da je Albanija stajala, stoji i stajaće uz Kosovo u svakom slučaju, čak i ako, ne daj Bože, stvari dođu dotle da se više ne priča, već da se koristi oružje", naveo je on.

Upitan kako će Albanija reagovati ako Kosovo bude napadnuto, Rama je odgovorio da Kosovo nije samo.

"Albanija je članica Natoa i nije geografski entitet koji ima poseban odnos sa Kosovom i svaki napad na Kosovo je napad na Albaniju. S druge strane Kosovo nije samo i ima strateške saveznike bez kojih ne bi moglo da postoji kao država. Iz tog razloga moramo razmišljati o važnosti kosovskih saveznika", dodao je Rama.

Kaže, ipak, da lideri na Kosovu i u Albaniji treba da razmišljaju o budućnosti kako bi i Kosovo i Albanija postale respektabilnije na međunarodnom planu.

"Moramo da postavimo naše zemlje u realnost u kojoj naši saveznici imaju poštovanje prema nama", kazao je.

Albanski premijer ukazuje da ako se problemi ne rješavaju dijalogom, oni mogu biti ne samo opasni, već i fatalni.

"Važno je da ne izgubimo fokus da smo bolji nego ikad, ali sve što je postignuto može se okrenuti naopačke ako uzmemo zdravo za gotovo i ne obraćamo im se kroz dijalog, konstruktivno, sa osjećajem budućnosti", rekao je Rama.

Ocjenio je da je sjednica Savjeta bezbjednosti UN na kojoj se raspravljalo o odluci o srpskom dinaru, bio besmislen sastanak.

„To nije Savjet bezbjednosti, on već dugo nije i ne bi trebalo da bude mjesto gdje se razgovara o Kosovu ili Kosovo razgovara o svojim pitanjima i svojim protivrečnostima sa Srbijom. Kosovo je kao Srbija, nezavisna država, svidelo se to Srbiji ili ne, oni koji to ne znaju znaju ili ne, a o pitanjima koja ima sa Srbijom, Kosovo o njima razgovara kao ravnopravna strana u dijalogu“, rekao je Rama.

Prema njegovim riječima sjednica Savjeta bezbjednosti bio je "korak unazad za Kosovo".

„Nema smisla da se Kosovo zove tamo i ide tamo gdje je neki smatra državom, a drugi ne. To je besmislica“, rekao je Rama.

Kaže da je napad na Banjsku "opasan zaokret" za suživot zajednice šest zemalja Zapadnog Balkana.

"Nikada nismo bili dobri, iako nesumnjivo nismo bez problema i nije da nismo videli opasne zaokrete u bliskoj prošlosti, a onaj koji se odnosi na Banjsku bio je zaista opasno skretanje. Bio je to veoma dramatičan trenutak u suživotu zajednice šest zemalja Zapadnog Balkana i o tome smo se vrlo jasno izrazili", rekao je Rama.

Povodom optužbi kandidata za predsjednika SAD Donalda Trumpa za nedovoljno trošenje sredstava za odbranu, rekao je da će Albanija ispuniti preuzete obaveze u okviru Nato te da će doprinositi sa dva odsto budžeta za sopstvene vojne troškove.

"Ovu obavezu ne vidimo kao obavezu koju smo dali predsjedniku ili nekom drugom predsjedniku, već obavezu preuzetu u okviru Natoa, u kome imamo privilegiju da budemo dio i gdje ćemo ozbiljno da ispunjavamo sve obaveze koje su preuzete za tim stolom, u kome svako po veličini i po budžetu mora da doprinese dva odsto budžeta za sopstvene vojne troškove, a sa druge strane naravno nastavićemo da povećavamo svoje vojne kapacitete, ne jer se spremamo za rat u našem regionu", rekao je Rama.

Kaže da je Albanija odlučna da odgovori na obaveze koje je preuzela.

Rama je naveo da posjeta američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena pokazuje da SAD smatraju Albaniju važnom zemljom i posebno vode računa o ulozi koju je Albanija preuzela na sebe u regionu.

Navodi da se Albanija po svom međunarodnom pozicioniranju i predstavljanju podigla na viši jedan nivo.

"Albanija se danas podigla na još jedan nivo više u pogledu svog međunarodnog pozicioniranja i predstavljanja, zahvaljujući nizu veoma važnih koraka koje smo preduzeli u našoj spoljnoj politici", rekao je Rama.

Izvor: Kosovo online/ATV