Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izrazio je uvjerenje da izbori tokom ove godine u EU, a kasnije i u Sjedinjenim Američkim Državama neće uticati na proces dijaloga Kosova i Srbije, prenosi CNBC.

"Ono što će početi prije nego što EU i SAD izađu na izbore, nastaviće se tokom izbornog procesa. Ali ono što ne počne prije izbora, teško da ćemo moći da započnemo kasnije", rekao je Lajčak.

On je ocjenio da je stabilnost na Zapadnom Balkanu krhka.

"Odnosi Srbije i Kosova, opterećeni još od sukoba 1990-ih, ostaju krhki uprkos dogovoru o novom putu ka normalizaciji. Stabilnost je krhka. Ne možemo da uzimamo mir i stabilnost zdravo za gotovo“, rekao je Lajčak za CNBC.

Međutim, Lajčak je naveo da je Sporazum o normalizaciji unapredio situaciju "kao nikada ranije“ i napomenuo da je fokus sada na njegovoj primjeni. Mjere normalizacije uključuju razvoj "normalnih, dobrosusjedskih odnosa” i suzdržanost od "prijetnje ili upotrebe sile” u budućim sporovima, rekao je on.

Slovački diplomata je, između ostalog, naglasio da "nema povratka" od dogovorenog sporazuma.

„Sporazumu nema povratka, jer su ga obe strane prihvatile“, rekao je on.

Uz aspiracije Srbije i Kosova ka članstvu u EU, Lajčak je dodao da bi to moglo pružiti EU šargarepu za podsticanje mira između dvije strane.

"Uspjeh procesa normalizacije zavisiće i od toga koliko su oni direktno i blisko povezani sa evropskim putem. To je najjača poluga koju imamo", naglasio je Lajčak.

Izvor: Kosovo Online/CNBC