Generalni sekretar Natoa

NATO smatra da je bezbjednosna situacija na Zapadnom Balkanu i dalje veoma krhka, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u petak, istakavši da na Kosovu i Bosni i Hercegovini postoji potencijal za tenzije.

Stoltenberg se sastao sa premijerom Crne Gore Milojkom Spajićem u sjedištu NATO.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare, šef NATO je ponovio zabrinutost zbog porasta tenzija i nasilja tokom prošle godine na sjeveru Kosova što je bio razlog da NATO pojača prisustvo za dodatnih 1.000 vojnika.

On je takođe potvrdio da NATO nastavlja da procjenjuje potrebu za daljim prilagođavanjem prisutnosti i u Bosni i Hercegovini.

"Poruka je da se sve strane treba suzdržati od zapaljive retorike, te da se moraju poštovati teritorijalni integritet i međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine. Blisko smo sarađivali sa Evropskom unijom, i u Bosni i Hercegovini, a sada zapravo radimo zajedno na terenu. Ali takođe podržavamo naše vojno prisustvo i na Kosovu. Dijalog u kojem posreduje EU, je jedini način da se pronađe trajno rješenje", izjavio je generalni sekretar NATO.

Od napada naoružane grupe Srba na Policiju Kosova kod sela Banjska na sjeveru Kosova 24. septembra, NATO je povećao prisustvo na Kosovu sa hiljadu dodatnih vojnika.

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik je u više navrata pretio da će RS proglasiti nezavisnost u BiH, koja uključuje "novi finansijski sistem, pod kontrolom vlasti Republike Srpske".

Crnogorski premijer Spajić je naglasio da je u crnogorskom nacionalnom interesu da Zapadni Balkan bude miran i stabilan.

On je izrazio spremnost Crne Gora da pojača prisustvo na Kosovu. Potvrdio je takođe posvećenost zemlje za teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

"U našem dubokom nacionalnom interesu je, da održimo mir na Kosovu. Isto važi i za Bosnu i Hercegovinu. Naša nepokolebljiva posvećenost teritorijalnom integritetu Bosne, je od najveće važnosti za Crnu Goru", izjavio je Spajić.

Šef Sjeveroatlanstkog saveza je istakao ključnu ulogu Crne Gore u obezbjeđivanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu. On je pozdravio snažnu premijerovu posvećenost reformama, kao i put Crne Gore ka evroatlantskim integracijama.

Potvrđeno je nakon susreta da će Stalni savet NATO posetiti Bosnu i Hercegovinu naredne nedjelje.

Stalni savjet NATO čine svi ambasadori država članica Alijanse.

Njih 31 će tokom posjete BiH, kako je rekao Stoltenberg, izraziti snažnu podršku teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Šef Alijanse je najavio da će tokom ove posjete delegacija NATO poručiti da svi politički lideri moraju raditi na očuvanju jedinstva jer je to, prema njemu "ključno za stabilnost zemlje i regiona".