Male su šanse da će Kosovo i Srbija ove godine ostvariti napredak u pogledu dijaloga, smatra direktor Centra za liberalne strategije u Sofiji Ivan Krastev, dodajući da ukoliko postoji mogućnost da se nešto ipak dogodi, to će biti krajem godine, prenosi Reporteri.

Krastev je u intervjuu za Balkans Debrief ocjenio da iako međunarodni pritisak može uticati da se nađe rješenje, važna će biti i unutrašnja politika, jer „teren za igru ne pripada velikim silama“.

"Održavanje izbora na sjeveru Kosova i stvaranje Zajednice srpskih opština su dva uslova koja Kurti mora da ispuni da bi se vratio u normalne odnose sa Srbijom. Pod uticajem velike politike i posebno eventualnog povratka Trumpa u Bijelu kuću, Kurti bi mogao da traži kompromis, jer bi Kosovo od eventualne promjene vlasti u SAD moglo da izgubi mnogo više od Srbije“, naveo je on.

Sa ove tačke gledišta, dodao je, Kurtiju je ostalo samo nekoliko mjeseci da pokuša da postigne kompromis.

"Vođen neizvesnošću ishoda izbora u SAD, Kurti je svijestan da je vjerovatno bolje da pokuša rješenje tokom Bidenove administracije, jer ne zna šta će biti kasnije", poručio je Krastev.
 
Izvor: Kosovo Online/Reporteri