Premijer Albanije

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da bi trebalo ukinuti kaznene mjere za Kosovo koje je EU odredila zbog nepreuzimanja koraka ka deeskalaciji na sjeveru, a da bi, sa druge strane, morale da se uvedu mjere za Srbiju zbog sukoba u Banjskoj, prenosi Gazeta express.

Rama je na godišnjoj konferenciji za medije, govoreći o odnosu Kosova i Srbije, istakao da njegovo gledište poznato javnosti i da je Albanija dosledna u svojim stavovima.

"Stav albanske države veoma jasan i nije bilo kolebanja čak i kada smo tražili da Srbija ne bude sankcionisana zbog njenog odnosa prema Rusiji, čak i kada je zvanična Tirana zaključila da je Srbija počinila flagrantno djelo protiv svih evropskih vrijednosti i suživota kada je proglasila dan žalosti za zločincima Banjske i čin napada", rekao je Rama.

Istakao je da sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nema nikakav dublji odnos van interesa Albanije i regiona, dodajući da nema problem da iznese stav kada je riječ o odnosu Kosova i Srbije.

"Što se tiče odnosa sa predsjednikom Srbije, to je odnos koji nema ništa osim interesa Albanije i regiona. Naravno, to je odnos koji mene i nas ne sprečava da kažemo belo je belo, a crno crno", poručio je Rama.

Potom je ponovio da promena u zvaničnom stavu Albanije o odnosu Kosova i Srbije nije bilo.

"Otvoreno smo tražili da Srbija bude sankcionisana i da se Kosovu ukinu kaznene mjere, jer je Kosovo već na vrijeme učinilo korak koji je trebalo da preduzme. Nema smisla da Kosovo ostane pri mjerama i da se Srbiji ne uvedu nikakve mjere poslije čina u Banjskoj", zaključio je Rama.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express