SJEVERNA MAKEDONIJA

Nalaz sudske medicine je otkrio da 14-godišnja Vanja, koja je nestala sredinom novembra, a kasnije, 27. novembra, pronađena mrtva, ubijena je hicem iz vatrenog oružja.

Nalaz, na kojem se radilo 17 dana, demantuje glasine koje su se ranije proširile, ali i komentare profesora kriminalistike da je djevojčica prilikom otmice ugušena u vreći, piše "Skoplje1". To bi značilo da je Vanja bila živa kada se nalazila u mjestu gdje je oteta do mjesta gdje je upucana. U istrazi ostaje nepromijenjena činjenica da je osumnjičeni Ljupčo Palevski-Palčo pucao na Vanju.

Nakon pucnjave, Vanja je sahranjena u području nedaleko od sela Gluvo, na malom smetlištu. Prema nezvaničnim informacijama do kojih je "Skoplje1" došao iz Sudske medicine, Vanja je pogođena u predjelu glave. Ekspert za metke će morati da odgovori iz kakvog je oružja ispaljen.

Tužilac koji istražuje slučaj primio je izvještaj Sudske medicine u petak. U njemu se daju odgovori na niz otvorenih pitanja vezanih za otmicu i ubistvo Vanje. Prema zvaničnim podacima koje su objavile institucije, na osnovu saznanja i izjava osumnjičenih koji su priznali krivicu, od otmice do ubistva djevojčice prošlo je dva sata i 40 minuta.

Prema dokazima, među kojima je i obdukcija Vanje Gjorčevske, bit će utvrđen dalji tok istrage. Dodatni nalozi će biti izdati za davanje materijala, vještačenja, ispitivanja osoba koje mogu imati neka saznanja. Između ostalog, nalaz bi mogao biti presudan za kvalifikaciju krivičnih djela za koja će osumnjičeni sada biti procesuirani.

Za ovaj slučaj, od početka istrage Tužilaštva do sada, nema novih osumnjičenih osim šestorice, od kojih je pet osoba u pritvoru duže od pola mjeseca.

U ovom slučaju, Ljupčo Palevski-Palco je osumnjičen da je planer, organizator i izvršilac dva ubistva. Za otmicu i ubistvo dvije žrtve osumnjičeni su Velibor Manev, Bore Videvski i Vlatko Kešišev. Aleksandar Gjorčevski, otac ubijene Vanje, osumnjičen je da je Palču dao informacije o vremenu kada njegova kćerka napušta zgradu i odlazi u školu. Posljednji osumnjičeni je Stefan Dimkovski, koji je uhapšen jer je pomogao Palču da pobjegne jer je otišao u Beograd po Palevskog i odveo ga u Tursku.

Palevski-Palčo je u ekstradicionom pritvoru u Turskoj, dok su ostali osumnjičeni u pritvoru.

Podsjetimo, 14-godišnja djevojčica Vanja Gjorčevska oteta je i ubijena 27. novembra. Osim nje, ubijen je i 74-godišnji Panče Žežovski. Njegovo tijelo pronađeno je 3. decembra u blizini tijela Vanje Gjorčevske. Pančev automobil, poslije njegovog ubistva, korišten je za kidnapovanje Vanje, a kasnije je zapaljen u skopskoj Brazdi.