Prepreka priznavanju Kosova

Direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko ocjenila je u intervjuu za RTV21 da rezultati izbora u Srbiji “nisu dobra vijest ni za Srbiju ni za region” zato što je Aleksandar Vučić apsolutni pobjednik tih izbora.

“Nažalost, ovi izbori nisu dobra vijest ni za Srbiju ni za region, jer se čini da je Aleksandar Vučić apsolutni pobjednik ovih izbora. Ne njegova stranka, nego je on sam bio u fokusu predizborne kampanje i dominirao je svim medijima, na sve druge moguće načine u kampanji koju je vodio. I očigledno je pobjedio na ovim izborima, iako je opozicija pozvala na te izbore nakon majskih masakra u Beogradu koji su se desili”, rekla je Biserko i ocjenila da je opozicija “upala u zamku” Vučića da se izjašnjavaju o položaju Srba u region, a pogotovo na Kosovu.

Biserko je izrazila očekivanje da će Zapad biti prinuđen da promeni pristup prema Srbiji, ali i ocjenila da je zbog predstojećih izbora u SAD i EU veoma teško predvideti kako će se situacija razvijati u narednoj godini.

“Beograd će pokušati da odloži dijalog koliko god je to moguće jer Beograd očekuje promjenu u Bijeloj kući, očekuju da se Trump vrati. Mnogo je izbora koji će se održati u Evropskoj uniji, za Evropski parlament i tako dalje. Tako da se i dalje nadaju da će se okruženje, međunarodno okruženje, promjeniti i da to igra na kartu Srbije”, kazala je Biserko i dodala da zbog toga postoji uzak vremenski raspon za Zapad da implementira strategiju na Balkanu.

Odgovarajući na pitanje o mogućoj, novoj eskalaciji sukoba na sjeveru Kosova, Biserko je rekla da je ta činjenica “izazov za NATO”, ali i da će zavisiti od efikasnoti Zapada da djeluje u region.

Upitana da li će Vučić pokazati u bliskoj budućnosti spremnost da završi proces oko Kosova, Biserko je odgovorila da će predsjednik Srbije “dokle god bude mogao”, povećavati emocije među kosovskim Srbima.

“Dok kosovski Srbi glasaju u nekoliko gradova na jugu Srbije, autobusi ih prevoze do različitih biračkih mjesta. Dakle, on će ovo koristiti sve dok mu bude dozvoljeno. Ali na kraju može prestati, jer zna da je Kosovo nezavisno i da se ne može reintegrisati u Srbiju. Jedina nada koju ima je moguće razdvajanje. To je opcija koja je sve vrijeme bila na stolu kada govorimo o preferencijama Srbije u pogledu Kosova. Dakle, ovaj pokušaj da se to riješi da se igraju s tim dok god mogu, ali sve ovisi o Zapadu hoće li se držati svojih vrijednosti koje su bile kako smo mislili ovde na Balkanu”, kazala je Biserko.

Na pitanje zbog čega EU nije oštrije reagovala prema Srbiji zbog događaja u Banjskoj, Biserko je navela da je pristup EU prema vlastima Srbija sve ove godine bio vrlo tolerantan, ali i da bi u zaštitu Srbije stala Mađarska, a možda i Slovačka.

“Moj stav je da je taj pristup bio vrlo tolerantan sa Zapada cijele ove godine. Jasno je da nemaju drugog odgovora kakva je širina politike potrebna i znamo šta treba da implementiraju ovde u regionu ako će moći promjeniti taj pristup je takođe diskutabilno. A, kao što znate, Mađarska i možda Slovačka mogu biti i dvije članice EU koje bi uticale ili sprečile bilo kakav oštriji pristup. I, znate, uvijek postoje poteškoće s gotovo svim vrstama rezolucija i politika koje je EU u stanju da implementira. I to će se vjerovatno nastaviti osim ako ne dođe do nekih fundamentalnih promena unutar EU”, zaključila je Biserko.

Izvor: Kosovo Online/RTV21