Prije novih izbora u SAD

Albanski publicista Ben Blushi izjavio je da Kosovo mora hitno da riješi pitanje sjevera za pregovaračkim stolom, prije novih izbora u SAD.

Blushi je u intervjuu za Gazetu blic konstatovao i da je masovna emigracija, koja je pogodila Albaniju, fenomen koji će sigurno uticati i na Kosovo.

Kako je naveo, "američko carstvo" može da oslabi, zbog unutrašnje politike, "kao nekada Vizantijsko carstvo".

Dodao je da je u Albaniji mnogo nezadovoljnih Amerikom.

"Ne znamo kakav će svijet biti za 30 godina, ali najveće carstvo na svijetu bilo je Vizantijsko. Kosovo i Albanija su bili vizantijski prije dolaska Turaka. To carstvo je postojalo skoro 1.000 godina, nije bilo sile na planeti koja bi mogla da ga pobjedi, a poraženo je unutrašnjim sukobima. Hoće li američka imperija trajati 200 godina? Sve unutrašnje bitke mogu da oslabe Ameriku i ako Amerika nastavi da slabi i stvori se drugi moćni pol, Rusija, Kina ili Indija, mi smo male zemlje i ne znamo u kom pravcu idemo", ukazao je Blushi.

Prema njegovim riječima, odnos Albanaca sa velikim imperijama nije siguran, ali je jedno izvesno - da će Albanci ostati „između dvije vatre“, postavljajući sebi pitanje "sa Amerikom ili sa Rusijom?".

Zato ulazak u EU vidi kao jedino trajno rješenje.

"Ono što treba da budemo zauvijek je - Evropa. Ako Evropa pogreši, možemo i mi da pogrešimo, najveća greška koju smo napravili u istoriji je kada smo se odvojili od Evrope. Naš najveći napor u istoriji je da uđemo u Evropu", poručio je on.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic