Izostala čestitka od Kurtija

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku, Nik Gjeloshaj ocijenio je u emisiji "Kallxo Pernime" da će Albanci izaći iz Vlade ukoliko se Crna Gora okrene protiv Kosova.

Gjeloshaj je rekao da je podržao prijedlog da Andrija Mandić bude predsjednik Skupštine iako Mandić ne priznaje nezavisnost Kosova.

"Ovdje sam da poštujem dogovore i dovoljno mi je da će Crna Gora nastaviti da sarađuje sa svim državama koje je priznala. Sa Mandićem smo se dogovorili da ćemo, ako glasa za našu vladu, glasati da on postane predsjednik“, objasnio je Gjeloshaj.

On je dodao da ako Kosovu bude potreban glas Crne Gore, imaće ga.

"Crna Gora će podržati Kosovo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, razgovarao sam i sa premijerom i on je potvrdio i rekao da ne mogu ni da pomislim na bilo šta drugo. Ali, ako se kojim slučajem Crna Gora okrene protiv Kosova, neću biti potpredsjednik Vlade i svi Albanci neće biti djo vlade“, rekao je Gjeloshaj.

Na pitanje da li bi Mandić pristao da se sastane sa predsjednikom Skupštine Kosova Glaukom Konjufcom ako bi ga on posjetio, Gjeloshaj smatra da bi.

"Mandić bi se sastao sa njim, ako Konjufca dođe u Crnu Goru. Mislim da bi trebalo da se sastane sa predsjednikom Skupštine Crne Gore“, rekao je Gjeloshaj.

On je naglasio da u trenutnom sastavu crnogorske Skupštine, 11 poslanika ima svoj stav kao i svaki Srbin da je Kosovo dio rezolucije 1244, ali mislim da i sami znaju kuda ovo pitanje vodi.

Gjeloshaj kaže da mu Albin Kurti nije čestitao izbor za potpredsjednika Vlade Crne Gore, ali da ne zna razloge za takvu odluku premijera Kosova. 

"Albin Kurti mi nije čestitao ni dok sam bio predsjednik opštine Tuzi. Iako znam Kurtija, imam komunikaciju sa njim, imali smo saradnju i prije nego što je postao premijer. Podržao sam ga, tražio je da ga podržim i ja sam ga podržao, ali kada sam izabran za načelnika opštine Tuzi nije mi čestitao, pa sam bio iznenađen, ali ne znam zašto je to tako”, rekao je Gjeloshaj.

Ipak, dodao je da ga je Kurti primio prije nekoliko mjeseci u svom kabinetu. 

"On me je dočekao kada sam ga posjetio kao predsjednik opštine Tuzi, razgovarali smo o saradnji", rekao je Gjeloshaj. 

Potpredsjednik Vlade Crne Gore se, međutim, sjetio i slučaja kad je tokom pandemije zatražio pomoć od Kurtija, ali mu on nije odgovorio.

"Imali smo blokadu sredstava opštine od Vlade Crne Gore i tražio sam pomoć od Kosova, ali mi nisu odgovorili. Ni da ni ne, obratio sam se Albinu. Isto sam uradio i sa Vladom Albanije, ali ni tu nisam dobio odgovor. 

"Isti zahtjev sam uputio i Vladi Albanije kada sam bio predsjednik Tuzi, ali ni oni nisu odgovorili. To su pominjale čak i partijske strukture kada su odlučivale da uđu u vladu. Ja imam glavni teret. Rekli su mi da sam jednoglasno uvršten u vladu iz svoje stranke i to su mi napomenuli, rekli su mi predsjedniče, da li se sjećate kada nam je vlast blokirala finansijska sredstva, nemam sredstava ni za plate, obratili ste se zahtjevom Vladi Kosova i Albanije, ali niste dobili odgovor", kaže potpredsjednik Vlade Crne Gore i bivši predsjednik opštine Tuzi.

On je dodao da u Vladi Crne Gore nema proruske stranke, takođe, prema njegovim riječima, ova država nikada neće raditi protiv interesa Kosova.

"Ministri, zamjenici ministara pripadaju evroatlantskim partijama. Tačno je da su ovu vladu glasale te proruske stranke i da su dobili mjesto predsjednika skupštine", dodao je on.

Gjeloshaj je rekao da će uskoro biti izvršeno izručenje Srbina Momćila Vukotića, kojeg kosovske vlasti traže zbog sumnje da je počinio ratne zločine tokom rata na Kosovu 1999. godine. On je dodao da ga lično zanima ova stvar.

"Mislim da će vrlo brzo biti izručen. Tražio sam informacije o tome. Sa Kosova me niko nije pitao, ali me zanima. Rekao sam ministru pravde da mi da informaciju o tome, kada se radi o pitanjima Albanaca, nema potrebe da me neko pita da me to zanima. Odluka ovog ministra je skandalozna, mislim da nije argumentovana, ali poznavajući ovog ministra, mislim da ova odluka nije u redu“ – rekao je Gjeloshaj.

On je rekao da poznaje prethodnog ministra pravde, koji je odbio zahtjev Kosova za ekstradiciju i zbog toga tražio verifikaciju slučaja.

Upitan je i da li će Crna Gora izručiti Kosovu nekog od ljudi koji su učestvovali u sukobu sa kosovskom policijom 24. septembra u Banjskoj u slučaju da se oni sklone u Crnu Goru, odgovorio je potvrdno.

"Za nas su oni teroristi, oni su počinili teroristički akt i mi bismo postupili isto kao prema svakom teroristi“, rekaoe Gjeloshaj.