Geostrateška neophodnost

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Slovenije Tanja Fajon, tokom Evropskog foruma Vahau u Austriji, rekla je da bi članstvo zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji trebalo da se desi "sada ili nikada".

"Grupa prijatelja Zapadnog Balkana, koja postoji godinu dana, dobro je svjedočanstvo da proširenje moramo tretirati kao geostratešku neophodnost kojoj je potrebna politička podrška. Sad ili nikad", poručila je Fajon u svom govoru.

Slovenačka ministarka je rekla da je njena zemlja u posljednje dvije godine, zajedno sa prijateljima Zapadnog Balkana, snažno angažovana na ubrzanju evropskog puta zemalja u regionu i da su rezultati vidljivi.

"Podsjećam na posvećenost sa Bleda i jasne ciljeve za 2030. Važno je da se nastavi pozitivan trend i napredak i da učinimo sve, u Uniji i u zemljama Zapadnog Balkana, da do proširenja dođe što prije. Jedna od inicijativa je slovenačko-njemački prijedlog za korišćenje kvalifikovane većine u odlučivanju o pitanjima proširenja. Činjenica je da je Zapadni Balkan u srcu Evrope i da to treba da postane politička realnost", navela je Fajon.

Kako kaže, alternativa je, ako ne budu dovoljno odlučni i brzi, da se poveća uticaj drugih zemalja, koje već ubrzavaju svoje interese u regionu.

Podsjetila je na sastav nove Evropske komisije i izrazila nadu da će ona nastaviti da stavlja proširenje na vrh dnevnog reda EU.

"Takođe je važno da ojačamo povjerenje ljudi u proširenje, kako na strani zemalja Zapadnog Balkana, tako i na strani EU i da dalje širimo našu grupu prijatelja. Pozdravljam inicijativu visokog predstavnika Borrella da okupi ministre Zapadnog Balkana na sastanku ministara inostranih poslova EU u ponedjeljak. To bi trebalo da postane redovna praksa, jer imamo mnogo zajedničkih izazova u složenom svijetu", zaključila je Fajon.