Nema komunikacije

Odnosi Kosova i Albanije su najgori u posljednjih nekoliko decenija, rekao je novinar iz Tirane Blendi Fevziu u podkastu predsjednika Demokratskog saveza Kosova Lumira Abdixhikua, ističući da mu je predsjednik Albanije Bajram Begaj preneo da nema nikakvu komunikaciju sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

"Begaj mi je rekao da uopšte nema komunikacije sa premijerom Kosova. Istorijski gledano, barem u važnim stvarima, zvanična komunikacija između Albanije i Kosova nije izostala", rekao je Fezviu, prenosi Gazeta blic.

Govoreći o izborima u Albaniji, Fevziu ocjenjuje da ne bi bilo uredu da na njima učestvuje Kurti i dođe da glasa, jer bi se to, kako ukazuje, moglo shvatiti kao provokacija.

"Nije u redu da premijer Kosova učestvuje na izborima u Albaniji, to se može smatrati provokacijom i zloupotrebom albanskog pasoša", istakao je on.

Na pitanje da prokomentariše odnos Srbije i Kosova, Fevziu je konstatovao da je mudrost političke klase izbjegavanje sukoba i pokušaj izgradnje prosperiteta, te da je očekivao da razvoj Kosova bude mnogo veći.

Favziu se osvrnuo i na rad bišveg predsjednika Kosova Imbrahima Rugove, nazivajući ga misionarom.

"Istorijska uloga LDK je izuzetna. Prije svega, to je prva antikomunistička partija u cijeloj istočnoj Evropi, što je izuzetno dostignuće i to u pravo vrijeme. Rugova je bio misionar", rekao je on.

Predsjednik LDK Lumir Abdixhiku govorio je tokom emisije o situaciji na Kosovu iz svog ugla, te istakao da je kosovsko društvo izuzetno polarizovano i podjeljeno, dok je politika aktuelne vlasti netransparentna.

"Kosovo je premalo da bi bilo toliko podjeljeno. Mi sada nemamo javnu politiku, to je glavni problem. Ne govorimo u javnoj raspravi o datoj politici, ne govorimo o velikim projektima, da li radimo ovaj ili onaj projekat, da li gradimo gasno postrojenje, da li gradimo škole ili vrtiće", rekao je Abdixhiku.

Izrazio je zabrinutost što nema napretka u odnosu sa Srbijom i što je nakon događaja u Banjskoj Kosovo strana koja trpi sankcije EU.

"Zabrinut sam što u ovoj konfrontaciji sa Srbijom nismo u stanju da je maksimiziramo u našoj konfrontaciji sa međunarodnim saveznicima. Ako analizirate, Kosovo se suočava sa Srbijom, koja organizuje terorističke napade, destabilizuje Kosovo, ali na kraju Kosovo završi sankcionisano, završi sa mnogo ozbiljnijim projektima nego što je bilo ranije i dobije međunarodne opomene, nešto ne funkcioniše kako treba", zaključio je Abdixhiku.

Izvor: Kosovo online/Gazeta Blic