(Ne)normalizacija odnosa

Ambicije Kosova i Srbije da se pridruže Evropskoj uniji mogle bi biti ozbiljno ugrožene ako dva istorijska rivala odbiju da normalizuju odnose, piše Fox news.

Predsjednica Evropske komsiije Ursula von der Leyen izdala je oštro upozorenje tokom posjete regionu gdje je promovisala ekonomski plan EU od šest milijardi eura za Zapadni Balkan, kao dio plana za integraciju problematičnog regiona u EU, piše Fox news.

Von der Leyen je rekla da Srbija mora de fakto da prizna Kosovo kao nezavisnu državu, a Kosovo mora da omogući autonomiju etničkim Srbima na sjeveru Kosova, gdje oni čine većinu.

Time bi se efektivno ispunile prethodne obaveze Kosova i Srbije koje su pregovarane ranije ove godine, ali malo je znakova da bilo koja strana zapravo namjerava da to uradi.

„Izjave tako visokog političkog predstavnika imaju težinu, međutim, tek treba da vidimo da li će zaista napraviti razliku“, rekla je za Fox news Helena Ivanov, saradnica istraživačkog centra Henry Jackson.

„Do sada je premijer Kosova Albin Kurti bio vrlo jasan da Zajednica srpskih opština zapravo nije na stolu, a Srbija je bila jasna da je članstvo Kosova u UN crvena linija. Kako tačno EU planira da izvrši pritisak na strane koje treba da pređu svoje linije ostaju nejasno“, dodala je Ivanov.

Dok 92 odsto Kosova čine etnički Albanci, Srbi na sjeveru su većina i lojalni Beogradu te odbijaju da prihvate proglašenje nezavisnosti Kosova 2008.

Stvaranje Zajednice srpskih opština, obaveza koju je Kosovo preuzelo 2013. kao dio Briselskog sporazuma, osmišljena sa ciljem da se srpskoj zajednici na Kosovu pruži značajan stepen samouprave.

Međutim, njeno stvaranje je odloženo otkako je premijer Kurti preuzeo vlast i počeo da ističe strahove da bi stvaranje takvog autonomnog entiteta u suštini rodilo državu u državi na Kosovu u kojoj bi Beograd mogao da vrši neprimjeren uticaj na srpsku zajednicu.

Najnovija runda nasilja na Kosovu je još jedan korak unazad za mirovni proces.

Lideri Francuske, Njemačke i Italije sastali su se sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prošle nedjelje u Briselu i pozvali dvije zemlje da deeskaliraju tenzije i ponovo pokrenu pregovore o normalizaciji. Pregovori su prekinuti, a obe strane su jedna drugu okrivile za neuspjehe.

I Kosovo i Srbiju su aspiranti za članstvo u EU, a okončanje svađe je ključni uslov za dobijanje članstva.

Neispunjavanje svojih obaveza ili podizanje tenzija imaće negativne posljedice po njihove procese pridruživanja EU i blokirati svaku potencijalnu finansijsku pomoć EU.

Diplomatski izvor sa ekspertskim poznavanjem regiona kaže da ono što Vučiću treba od EU su pogodnosti da bude kandidat bezviznog režima i pristup ovim razvojnim fondovima EU, a trenutno ima i jedno i drugo. Vučić želi da proces evropskih integracija bude što sporiji i da se nikada u potpunosti ne razriješi.

Kosovo i Srbiju u velikoj mjeri zavise od finansijske pomoći EU i ukupne trgovine sa zemljama EU.

EU predstavlja trgovinskog partnera broj jedan i najveći je donator Srbiji, pružajući preko tri milijarde eura (oko 3,1 milijardu dolara) pomoći u posljednjih 10 godina. Direktna finansijska pomoć EU Kosovu iznosi više od 1,3 milijarde eura (približno 1,3 milijarde dolara).

Srbija je zvanično podnela zahtjev za članstvo u EU 2009. a tekući spor sa Kosovom i nedavno krvoproliće koje implicira Beograd najveća su prepreka za članstvo u EU.

Kosovo je zvanično podnelo zahtjev za članstvo u EU 2022.