U velikoj policijskoj operaciji na spoljnim kopnenim granicama EU, kao i na prijelazima na Kosovu, u Srbiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Moldaviji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji pronađeno je 505 ukradenih automobila, oko 2.000 ukradenih djelova vozila, 16 čamaca, 32 vanbrodska motora i 248 falsifikovanih dokumenata, saopštio je Europol.

Pored navedenog, u policijskoj operaciji tokom oktobra 2023. nadležni organi su identifikovali i 209 krijumčara migranata.

U operaciji pod kodnim nazivom "Mobile 6" učestvovalo oko 400 policajaca iz 25 zemalja, koji su izvršili detaljne provjere na nekoliko lokacija, navodi se u saopštenju.

Europol i Interpol podržali su operaciju, koju je vodio Frontex, pružajući ekspertizu i pristup njihovim bazama podataka.  

U saopštenju se navodi da je policija tokom operacije identifikovala razne kriminalne taktike, uključujući nekoliko slučajeva takozvanih "kloniranih automobila", odnosno upotrebe na ukradenom vozilu registarskih tablica i isprava sa identičnog vozila.